čistenie genitálií bábätiek a novorodencov

Ako čistiť bábätku pohlavné orgány?

Máš novorodenca a pochybnosti, či čistíš jeho genitálie správne? Nemaj obavu. Prečítaj si môj návod a typy a zistíš ako na to. Nie je to nič zložité, len si treba osvojiť správny postup.

Každý novorodenec (a nielen ten) je veľmi aktívny v produkcii svojej stolice (kakaní alebo cikaní).  Plienky mu musíš vymieňať ako na bežiacom páse. Poď sa pozrieť ako sa správne postarať o genitálie a ich okolie, aby sa mu nezaniesli baktérie, nevznikla infekcia či sa nevytvoril zrast genitálií (tzv. Synechia u dievčat) alebo nespravili zapareniny.

Príprava novorodenca na čistenie genitálií

Ak bábätko urobilo ,,kako“ alebo sa iba pocikalo, je nevyhnutné mu plienočku vymeniť a zároveň očistiť genitálie. Prichystaj si novú plienku, vlhkú utierku/látkovú plienku a prípadne aj krém proti zapareninám. Rozbaľ bábätku plienočku (pozor, pri chlapcoch chvíľku počkaj, aby ťa neocikal), ktorú nosí. Ak má kako, očisti mu poriadne vlhkou utierkou zadoček (najmä časť od riťky k chrbátiku). Ak ho má čistý, podlož pod bábätko novú rozbalenú plienku. Bábätká veľmi často kakajú a týmto predídeš, že sa ti nepokaká priamo na podložku ;).  Chyť nožičky bábätka za členky a zdvihni ich tak, že bude mať riťku 1-2 cm nad podložkou. Následne poutieraj od stolice jeho spodné bruško,  stehienka, všetky kožné záhyby a oblasť genitálií. Špeciálne sa venuj niektorým oblastiam, podľa toho či máš dievčatko alebo chlapca:

Čistenie genitálií dievčatka

Nikdy:

  • nenechávaj znečistenú plienku na dieťatku dlho (napr v snahe ušetriť na plienkach a pod.)
  • na umývanie nepoužívaj žinky, ktoré bývajú živnou pôdou pre baktérie
  • nezatláčaj kako medzi veľké pysky
  • nenatieraj krém proti zapareninám medzi veľké pysky a hlbšie dovnútra
  • neumývaj mydlom/určite ho nenanášaj do vnútra pyskov (vytvára kyslé prostredie a pokožku dráždi, štípe)
  • ak je to nevyhnutné (zo zdravotného hľadiska), použi radšej prostriedky intímnej hygieny, ktoré majú pH 5,5  (príp. špeciálne umývacie emulzie pre detskú hygienu)

Vždy:

  • utieraj veľké pysky v smere od bruška k zadočku (aby si do nich nezaniesla baktérie)
  • pri každom kúpaní ľahko (a jemne) oddiaľ od seba malé pysky u dcérky a ošetri miesto pošvového vchodu (aby nevznikol zrast, tzv. Synechia)
  • genitálie dieťaťa umývaj pod vodou čistou rukou
  • nechaj pokožku a záhyby po čistení úplne vysušiť (predídeš zapareninám)
  • pri praní detskej bielizne pridaj aj program ,,plákanie“

U dievčatka poutieraj aj  kožné záhyby medzi stehienkami a veľkými pyskami. Ak sa kako dostalo i medzi pysky, veľmi opatrne ho povytieraj smerom k riťke (vždy utieraj smerom od pyskov k riťke). Daj pozor, aby si kako nezatlačila dovnútra. Opäť môžeš položiť nožičky na podložku. Následne ešte odporúčam umyť zadoček aj genitálie čistou a vlažnou vodou (napr. v umývadle) a poriadne ich osušiť. Mydlo určite nepoužívaj (dráždi pokožku), rovnako nemusíš používať šampóny/emulzie. Ak už nikde nie je ani náznak cika a kaka a bábätko má suchú pokožku a záhyby, môžeš ho buď natrieť krémikom proti zapareninám alebo ho bez krému zabaľ do čistej plienky. Krém sa nanáša okolo genitálií, na veľké pysky, konečník a zadoček (nikdy nie dovnútra pyskov, krémy sú určené iba na vonkajšie použitie). Znečistenú plienku a utierky zabaľ a vyhoď (sú určené do klasického odpadu). Nezabudni si umyť ruky.

Čistenie genitálií chlapčeka

Nikdy:

  • nenechávaj znečistenú plienku na dieťatku dlho (napr v snahe ušetriť na plienkach a pod.)
  • na umývanie nepoužívaj žinky, ktoré bývajú živnou pôdou pre baktérie
  • pri čistení neťahaj pokožku penisu
  • nepreťahuj predkožku smerom k telu a nečisti priestor pod ňou (očistí sa sama)
  • nenatieraj krém proti zapareninám na penis
  • vyhni sa použitiu mydla (špeciálne ak je parfumované), keďže dráždi pokožku
  • ak je to nevyhnutné (zo zdravotného hľadiska), použi radšej prostriedky intímnej hygieny, ktoré majú pH 5,5  (príp. špeciálne umývacie emulzie pre detskú hygienu)

Vždy:

  • genitálie dieťaťa umývaj pod vodou čistou rukou
  • nechaj pokožku a záhyby po čistení úplne vysušiť (predídeš zapareninám)
  • pri praní detskej bielizne pridaj aj program ,,plákanie“

V prípade chlapčeka si daj pozor, aby ťa pri odstraňovaní plienočky neocikal. Vždy mu preto rozopni plienku a chvíľku ju podrž rukou nad penisom. Plienka moč vtedy zachytí. Následne poutieraj vlhkou utierkou/látkovou plienkou kako z penisu, nad aj pod ním, jemne nadvihni miešok a poutieraj aj ten a jeho okolie, poutieraj jeho okolie – bruško, záhyby a oblasť stehien a zadočka. Keď bude všetko čisté, umy všetko ešte vlažnou vodou (napr. v umývadle) a poriadne všetky miesta osuš. Mydlo určite nepoužívaj (dráždi pokožku), rovnako nemusíš používať šampóny/emulzie. Ak už nikde nie je ani náznak cika a kaka a bábätko má suchú pokožku a záhyby, môžeš ho buď natrieť krémikom proti zapareninám alebo ho bez krému zabaľ do čistej plienky. Krém sa nanáša okolo genitálií, pod penis,okolo mieška, na konečník a zadoček (nikdy nie na penis). Znečistenú plienku a utierky zabaľ a vyhoď (sú určené do klasického odpadu). Nezabudni si umyť ruky.

PS: Pokiaľ môžeš, vyhni sa pri čistení doma vlhčeným obrúskom na intímnu hygienu (ak nemáš možnosť očistiť tečúcou vodou). Radšej používaj vodu, vlhké vreckovky/toaletný papier alebo bavlnenú plienku a následne dočisti genitálie vodou. Prečo? Vlhčené utierky sú super pomocník počas cestovania, doma sa im radšej vyhni. Keďže sú to plasty (nie papier) ušetríš tým aj životné prostredie. 😉

Čítaj viac článkov z kategórie TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

 

Zdroj: http://www.neonatologickasestra.sk

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.