Tip na výlet: Z vrchu Bezovec na zrúcaninu hradu Tematín s deťmi

Milujeme prechádzky v lese, najmä tie, počas ktorých sa naskytnú nádherné výhľady. Túra z kopca Bezovec v pohorí Považský Inovec na západnom Slovensku k ruinám hradu Tematín k takým prechádzkam určite patrí. Navyše je nenáročná, zvládne ju každé dieťa. Tak ak nemáš ešte plán, čo budeš robiť vo voľnom čase s deťmi, čítaj. 

Základné fakty

Výška kopca Bezovec: 743 m. n m.  (GPS: 48,672933 17,975268)

Dostupnosť: najlepšie autom, premáva však aj autobus pod Bezovec (napr. z Piešťan)

Trvanie túry Bezovec – Tematín (pešo, jeden smer): cca. 45 min.  dospelý človek, s deťmi 2 hod.

Náročnosť: ľahká prechádzka/túra, prevažne rovinatý terén cez les a lúky

Možnosť parkovania: áno, zdarma

Občerstvenie/strava/ubytovanie: áno, hotely a chata

Iné možnosti: v zime lyžovanie, po ceste na Tematín stanovište s možnosťou opekania

Ako sa dostať na Bezovec?

Určite potrebuješ auto. Z diaľnice odboč na výjazd do dediny Lúka pri Hornej Strede, prejdi cez obce Modrovka, Modrová a Stará Lehota (dedinky sú v kopcoch, takže budete stúpať vyššie a vyššie). Za Starou Lehotou sa po chvíli dostaneš k veľkému parkovisku pri ceste na pravej strane. Na jeho konci vpravo uvidíš dom, ty však odbočíš doľava, na cestu oproti domu. Cesta vedie na vrch Bezovec. Ten je vo výške 743 m. n m. a musíš vyjsť až takmer pod jeho vrchol (GPS: 48,672933 17,975268). Tam môžeš odstaviť auto na neplatených parkoviskách vedľa Hotela a Ski centra Bezovec (parkoviská vyznačené žltou farbou na fotke nižšie).

S deťmi na zrúcaninu hradu Tematín

Z parkovísk sa treba vydať vľavo hore po lesnej turistickej ceste k chatkovej oblasti a Šport chate Bezovec (na obr. trasa vyznačená zelenou farbou). Za Chatou Bezovec pôjdeš už iba stále rovno po vychodenej lesnej ceste. Určite nezablúdiš.  Cesta je ľahučká, vhodná pre všetky detičky, rovnako ako pre kočíky vhodné do väčšieho terénu.  Až na hrad Tematín trvá cesta cca. 45 min. (s deťmi však rátaj 2x viac + prestávky). V prvej časti budeš križovať vodný prameň, raz pôjdeš cestou cez les, potom zasa cez lúku na kopci s krásnym výhľadom na okolie a prírodu. Po ceste nájdeš aj stanovište s možnosťou opekania špekáčok. Približne v strede cesty ťa čaká ,,najnáročnejšia“ časť. Zídeš z lúky kúsok do lesa pod kopec a následne zamieriš vpravo miernym stúpaním opäť po lesnej ceste nahor. Po cca. 10 minútach budeš stúpať do strmého svahu, treba vyjsť až nahor. Oplatí sa ti to, hore budeš odmenená/-ný krásnym výhľadom na zrúcaninu hradu Tematín a Vážsku dolinu s mestami a dedinami pod ním. Už iba obísť kopec stojaci medzi tebou a hradom, kam ťa zavedie stále tá istá cesta (cca. 20 min.) a ocitneš sa kúsok pod Tematínom. Z hradu sa naskytá ďalší úžasný výhľad. Uvidíš celé okolie, Váh, Piešťany, vodnú nádrž Sĺňava a iné. Nezabudni si preto ďalekohľad, deti sa ti odvďačia. 😉 Vedľa hradu sú drevené posedenia, ak máš šťastie a zastihneš obsluhu, môžeš si na hrade zakúpiť aj občerstvenie (je tam taký maličký hradný ,,bar“).

Táto túra, podľa mňa skôr vychádzka, je výborná tak na jar, v lete ako aj na jeseň. V zime odporúčam skôr lyžovanie. Za dobrých snehových podmienok sa tu môžu veľmi dobre vyšantiť aj detičky. Svahy sú síce kratšie, ale vhodné tak pre začiatočníkov ako aj pre stredne pokročilých.

Krásnu vychádzku prajem!

                                                                                                 Objav viac tipov na výlet TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.