synechie emamamamu zrast pyskov deti zdravie

Pozor na zrast slizníc pošvového vchodu u bábätiek dievčatiek

Je veľmi dôležité hneď ako sa novorodenec narodí, osvojiť si správne návyky ako čistiť jeho genitálie.  Pri nesprávnej hygiene u dievčat totiž hrozí zlepenie/ zrast slizníc pošvového vchodu vonkajších rodidiel. Následkom zlepenia a zrastu sú problémy s ,,cikaním“, príp. ďalšie infekcie a zápaly.

Keďže mám dcérku, veľmi som sa možnému vzniku tzv. Synechií vyľakala. Myslím, že by nijaká mamička nechcela čeliť takémuto problému u svojho dieťatka. Preto si daj pozor, ako čistíš pohlavné orgány dcérky. Prípadne vždy pri umývaní genitálií bábätka kontroluj, či je všetko medzi malými pyskami v poriadku. Zlepenie môže vzniknúť za veľmi krátku dobu, už za 10 až 14 dní!

Ako Synechie vzniká a ako vyzerá?

Synechia vulvae (už spomínané zlepenie/ zrast tenučkých slizníc pošvového vchodu) sa vyskytuje u dievčatiek medzi 1 – 6 rokom. V dôsledku nedostatočného  či nesprávneho čistenia genitálií vzniká zlepenie protiľahlých okrajov sliznice pošvového vchodu (v dôsledku neodstránenia nečistôt a smegmy na sliznici) alebo celých malých pyskov. Môže vzniknúť až silný kožovitý zrast. POZOR, na vznik zrastu nemá vplyv genetika a ani ženské hormóny (estrogón sa u nich ešte neprodukuje). Ide naozaj iba o nesprávnu a nedostatočnú hygienu. Jedným z prejavov Synechie môže byť, keď tvoje dievčatko močí smerom dopredu, tzv. prečuráva nočník. Ak si zvedavá, ako Synechie vyzerá, na obrázku v tomto článku môžeš zrast slizníc pošvy vidieť.

Ako sa vyhnúť vzniku Synechie u dievčatiek?

Najvhodnejší čas je po kúpaní. Ľahko oddiaľ od seba malé pysky a ošetri miesta okolo pošvového vchodu. Je potrebné odstrániť nečistoty a vzniknuté smegma (vytvorený povlak) z malých pyskov napr. použitím vatovej tyčinky na čistenie uší namočenej v detskom olejčeku (nikdy tyčinkou nezachádzaj do vnútra pošvy!).

Čítaj viac článkov z kategórie TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

 

Foto: Pixabay

Zdroj: http://www.neonatologickasestra.sk; http://www.pediatriapreprax.sk; https://www.levret.cz/publikace/casopisy/mb/2003-1/?pdf=164

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.