Desatoro matky a dieťaťa z obdobia medzi 1. a 2. rokom veku

Ako vyzerajú všeobecné pravdy, ktoré nemusíš vopred o svojom dieťatku vedieť? Tieto zaujímavé a pravdivé fakty a rady som ti z mojej skúsenosti zhrnula do 10 bodov. Prečítaj si o nich nižšie.

Dieťa do 2. roka života prejde veľmi slušným vývojom. Vravím, že do 1. roka ide skôr o vývoj motoriky, pohybu a od 1. do 2. roka už sa z neho už stáva malý mysliaci človiečik. Vývoj psychiky je u nich vtedy obrovský! Ale ide aj o iné veci ako o psychiku ako takú…

Ach ten čas tak letí…ja som sa medzi 1. a 2. rokom Emky naučila, že:

  1. Tvoje bábätko ,,vyšperčí“ po 1. roku svoje pohybové schopnosti a naučí sa chodiť samostatne nohami, preto ho už budeš všade len naháňať. Doslova.
  2. Môže sa stať, že z viacerých strán budeš počuť, že moje dieťa v tvojom veku už chodí, má všetky zuby, hovorí, prespí noc, atď. a bude ťa to poriadne štvať. Nepočúvaj tieto porovnávacie ,,reči“ o deťoch. Pamätaj si: každé dieťa je iné a každé má svoje vlastné tempo vývoja. Ak sa mu ako rodič venuješ a dieťatko je zdravé, všetko príde, kedy má. Ver mi. Niektoré je rýchle v jednom, iné v niečom inom. Podporuj ho, motivuj ho a všetko príde. 😉
  3. Dieťatko už v tomto veku potrebuje kvalitnú obuv. Priehlavok sa mu vyvíja do 3. roku veku, preto do vtedy nemusíš mať veľmi obavu, či sú jeho chodidlá s ,,kostolným poriadkom“. Ako správne vybrať obuv na detskú nožičku nájdeš v mojom návode.
  4. Separačná úzkosť s ním bude lomcovať minimálne 2x, preto sa neobávaj, keď 100x povie v 5 minútach ,,mamaaa!“…je to normálne, treba len vydržať
  5. Ak si si myslela, že sa zlepší aj spánok v noci, si na omyle. Detičkám pôjdu zúbky naplno, preto sa môže stať, že sa z tvojej ratolesti stane nočný posteľný kaskadér (moja Ema sa niekedy tak neuveriteľne točila, že som ju našla spať ráno aj naopak ako som ju uložila, príp. spala na konci postele až z nej takmer spadla). Skús dieťatku uľaviť od bolesti zúbkov napr. domácim klinčekovým olejom (recept). U Emky a mňa na zúbky pomáhal aspoň na chvíľku.
  6. So zúbkami súvisí aj ich umývanie. Vieš, že už chrup bez zúbkov je nutné umývať? Je to tak. Ako na umývanie zúbkov malých detí pozri TU. Uč a upevňuj mu prvé hygienické návyky – umytie zúbkov, tváre a rúk ráno a večer, umytie rúk po toalete a pod.
  7. Vývoj myslenia, uvažovania a psychiky je úžasný. Ako som vyššie písala, stanú sa z nich mysliace bytosti. Budú všetko rozumieť, ak nezačnú hovoriť, tak sa o to minimálne snažiť budú.
  8. Môže sa stať, že dieťatko začne samo odmietať plienky (ak ich nosí). Skús vtedy začať s odplienkovaním. V týchto prípadoch to ide rýchlejšie, ako keď mu nekompromisne plienku jedného dňa z ničoho nič zoberieš. Ešte ti dám jednu radu – nakúp si hneď niekoľko kusov nohavičiek/ slipkov/boxeriek. Zo začiatku budú ,,nehody“ na dennom poriadku a bude ich poriadne veľa (aj 10-15 x). Treba len zaťať zuby a vydržať.
  9. Nekupuj dieťatku veľa hračiek (a často), lebo sa ti zdá, že ich má málo a ,,vyrástlo z nich“. Skôr niektoré na čas schovaj a neskôr ich vytiahni a iné opäť schovaj. Prípadne si hračky na čas požičajte navzájom medzi mamičkami/kamoškami. Dieťatko sa totiž nevydrží hrať s hračkami dlho. Preto ich radšej obmieňaj medzi sebou.
  10. Budeš sa len čudovať, koľko toho dieťa okolo 2. roku veku zje! Moja malá Ema zje na posedenie viac ako ja! Nežartujem (ona chvalabohu s jedením nikdy problém nemala, ani s nijakou potravinou). Je to v poriadku, detičky sú v tomto veku veľmi živé a aktívne, preto potrebujú vyváženú stravu v dostatočnom množstve.

Objav viac článkov TU.

Foto:Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.