čistenie mliečnych zubov detí emamamamu.sk

Čistenie ďasien a mliečnych zúbkov bábätiek a detí do 6 rokov

Započula si už tvrdenie, že o mliečne zuby detí sa netreba až tak starať? Je to obrovská lož! Nedostatočná starostlivosť o ne zanecháva následky nielen na detskom chrupe, ale i v dospelosti na trvalom chrupe a zuboch, uvádzajú zubári. Dokonca to môže mať dosah aj na celkové prospievanie dieťaťa. A to už nie je taká banalita…

Dôležitosť mliečneho chrupu a jeho rozdiel oproti trvalému

Mliečny chrup má spolu iba 20 zubov (trvalý má 32 zubov). Sklovina mliečnych zubov je oproti trvalým zubom oveľa tenšia. Zubný kaz sa preto u mliečnych zubov šíri oveľa rýchlejšie. Následne aj malý zubný kaz na mliečnom zube predstavuje obrovské riziko postihnutia zubnej drene (vo vnútri zubu). Preto zabudni na tvrdenie z úvodu článku a poď si prečítať, kedy a ako sa o ďasná a prvé zúbky tvojho bábätka starať.

Kedy začať mliečne zuby čistiť a čím?

Prvé mliečne zúbky sa môžu začať prerezávať už od 3 mesiacov veku dieťatka a to je naozaj skoro. Niektoré bábätká si počkajú trošku dlhšie. Mojej Eme vyšiel prvý v 11,5 mesiaci. Nič to nemení na tom, že čistiť by si mala už aj bezzubé ďasná. Avšak hneď ako vykukne prvý zúbok, musíš začať s dôkladným čistením zúbkov.  Odporúčajú tak zubári.

Na začiatku ešte nemusíš používať detskú kefku. Postačí ti  tvoj prst obalený kúskom čistej gázy alebo špeciálna gumenná kefka tzv. „prstiačik“ (kúpiš v obchode). Prechod na klasickú zubnú detskú kefku (zatiaľ bez použitia detskej pasty) sa odporúča okolo šiesteho mesiaca až 1. roku života bábätka. Vtedy už má bábätko viac zúbkov a väčšinou začína aj kúsať a spoznávať tuhšiu stravu.

Detskú zubnú pastu s fluoridom sa odporúča použiť až po 3. roku života, príp. po odporučení zubárom. Obsah fluoridu v paste u dieťaťa do 3. roku má byť max. 250 – 500 ppm, u dieťaťa od 3. do 6. roku max. do 500 ppm.

Ako často čistiť ďasná a mliečne zuby?

Spravidla min. 2x denne (ráno po raňajkách a večer pred spaním) s gázou/prstiačikom premasíruj ďasná a utri prvé zúbky. Ak bábätko ešte zúbky nemá, postačí utierať ďasná gázou/prstiačikom na prste po každom jedle/dojčení.

Vedela si, že práve večer je veľmi dôležité zuby dôkladne očistiť?  Ide o to, že počas spánku je znížená ochranná činnosť slín pred zubným kazom a zub je tým  viac náchylný na tvorbu zubného kazu. Baktérie spôsobujúce kaz sa v noci množia až 30 násobne rýchlejšie!

TIP: Špeciálnu pozornosť venuj prerezaným stoličkám. Tie totiž patria medzi najčastejšie pokazené zúbky (či ide o mliečne alebo o trvalé stoličky).

Ako správne čistiť zuby bábätiek a detí kefkou?

Povedzme si pravdu, u bábätiek je čistenie oveľa namáhavejšie. Najmä ak štrajkujú a nechcú otvoriť ústočká.  Treba byť trpezlivý a ísť deťom príkladom. Mne sa podarilo Emu motivovať tak, že som jej ukázala ako si čistím ja a dala som jej to aj vyskúšať na svojich a jej zúbkoch. Prirodzená zvedavosť sa postarala o ostatné. 😉 Začali sme čistiť pravidelne a s čistením zúbkov nemá žiaden problém.

Keďže si bábätká a deti nevedia poriadne vyčistiť zuby, odporúča sa, aby deťom do 8-10 rokov čistili zuby rodičia (na obrázku vidíš ako máš správne pri čistení stáť).

Zdroj: https://www.minedu.sk/data/att/1210.pdf

Postup správneho čistenia zúbkov detí je nasledovný:

  1. Začať musíš výberom správnej detskej zubnej kefky. Najefektívnejšie sú kefky s hustými mäkkými syntetickými vláknami a rovnakou dĺžkou vláken. Vyber vždy malú detskú zubnú kefku.
  2. Najprv sa čistia horné zuby – z vonkajšej strany,  z vnútornej a nakoniec na plochách, ktorými sa hryzie. Čisti pod uhlom 45 ° k zubom a malými krúživými pohybmi prejdi postupujeme zub po zube (správnu polohu kefky na zuboch je vidieť na obrázku nižšie). Pozor, plochy stoličiek vyčistíme, pokiaľ je to možné, krúživým pohybom prípadne pohybom vpred – vzad. Použi prípadne aj jednozväzkovú kefku, ktorú zubári odporúčajú najmä u malých detí.
  3. Ten istý postup sa vykonaj aj na dolných zuboch.
  4. Medzizubné priestory ešte dočisti zubnou niťou (odporúča sa niť na držiačiku).

TIP: S pribúdajúcim vekom detí skláňame vlákna zubnej kefky pri čistení smerom k ďasnám. Pre lepšiu orientáciu je možné pred čistením plak na zuboch zafarbiť detektorom plaku.

Zdroj: https://www.minedu.sk/data/att/1210.pdf

Nezabudni na prevenciu zubného kazu u bábätiek a detí

Každá prevencia stojí na 3 pilieroch: na vhodnej výžive, správnom čistení zúbkov a používaní fluoridov. Aby si predišla, resp. znížila pravdepodobnosť vzniku kazov u tvojej ratolesti, určite si zapamätaj nasledovné odporúčania zubárov:

  • Dbaj na optimálnu skladbu stravy u tvojho bábätka/dieťaťa.
  • Od 6. mesiaca veku nauč ratolesť piť z detského pohárika. Kvôli správnej koordinácii svalov čeluste.
  • Určite vynechaj sladené a kyslé tekutiny (z fľaše), neslaď nápoje, vyhni sa ovocným šťavám! Vedie to k rýchlemu poškodeniu mliečnych zubov. Ak môžeš, preferuj dojčenie a čistú vodu.
  • Najlepšie je piť čistú vodu po každom jedle (rozpustí nežiadúcu kyselinu podporujúcu vznik kazu na zúbkoch).
  • Nepiť sladké nápoje z fľaše so „sosáčikom“ alebo z pohára cez slamku. Po 3. roku musí piť dieťa iba z pohára alebo hrnčeka.
  • Vyhni sa lepkavým sladkostiam. Preferujte tie, ktoré sa rýchlo roztopia/rozpadnú v ústach.
  • Nekonzumujte často banán (banán je lepkavé ovocie a má vysoký obsah cukru (1 – 2 banány na deň sú ok).
  • Zúbky čistite min. 2x denne.
  • Dočisťuj tvojej ratolesti zuby do  jej/jeho 10 rokov.
  • Špeciálnu pozornosť venuj prerezaným stoličkám a ich čisteniu. Nezabudni ani na medzizubné priestory.
  • Od 3. roku veku pridaj k používaniu zubnej kefky aj detskú zubnú pastu s fluoridom (zväčša, keď dieťa vie pastu už aj vypľuť).
  • Nezabudni na prvú návštevu zubára kvôli preventívnej prehliadke.

Kedy prvý raz navštíviť detského zubára?

Národný portál zdravia odporúča prvú návštevu zubára už do 1. roka života bábätka, po prerezaní sa prvého zúbka. Potom do 18. roku má dieťa chodiť na preventívne zubné prehliadky pravidelne 2x ročne.

Čítaj viac zaujímavých informácií o zdraví detí TU.

 

Foto: Pixabay

Odborné zdroje: minedu.sk (Podpora zdravia ústnej dutiny, Prof. Poul Erik Petersen a Dr.Lisa Bøge Christensen, Svetová zdravotnícka organizácia); npz.sk; pediatriapreprax.sk (Starostlivosť o chrup detí predškolského veku, Mgr. Zuzana Serafinová )

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.