Tip na výlet: Podbanské a okolie s deťmi

Po 10 mesiacoch po narodení dcérky sme aj my zatúžili trošku vypnúť  z kolobehu plienok a vybrali sme sa spoznávať zákutia našich veľhôr.  Ako sa vraví, vyvenčiť seba a dieťa. 😉 Po minulej skúsenosti sme zvolili tatranskú oblasť nazvanú Podbanské. Ak si nadšenec krásnej a čistej prírody, pohybu, slovenskej kultúry alebo relaxu v podobe welless, prídeš si určite v Podbanskom na svoje.

Krásu tohto miesta umocňuje Kriváň, ktorý sa nad ním  týči. Krásy Tatier proste neskryjeme. Náš denný rozvrh s dieťaťom bol jednoduchý, keďže sme boli ubytovaní na tri dni, rovnako sme sa museli prispôsobiť dennému spánkovému režimu dieťaťa. V prvý deň poobede, po príchode a ubytovaní sa, sme naplánovali ľahkú pešiu turistiku v okolitých lesoch. Boli sme ubytovaní priamo v lone prírody, takže sme mohli z hotela vybehnúť rovno do lesa. Turistických trás je tu neúrekom. Vzali sme turistický nosič pre deti. Ema si na neho už zvykla, dokonca si v ňom aj pospí.

Druhý deň sme naplánovali cyklistiku.  Vyberali sme z dvoch možných cieľov, keďže sa pod Kriváňom nachádzajú dve doliny – Tichá a Kôprová. Tichá stúpa do kopca pozvoľna (žltá turistická značka, dĺžka 17 km).  Avšak má svoje čaro, tiahne sa popri Tichom potoku. Po necelých 2 hodinách na bicykli prídeš do sedla Závory, odkiaľ je nádherný výhľad na Temnosmrečianske plesá s Vajanského vodopádom. Druhá, Kôprová dolina (zelená turistická značka, 12 km dlhá) je sprvu do kopca. Avšak taktiež veľmi vhodná na turistiku a cyklistiku. Môžeš sa v nej uturistikovať k smrti ;-). Po pár kilometroch sa ti odvďačí krásnym pohľadom na najväčší slovenský vodopád – Kmeťov vodopád (objavíš ho po 2 hod. chôdze, bicyklom cca 45 – 60 min.). Naozaj stojí za videnie. Ak si zvolil/-la bicykel a prišla až po neho, ďalej už musíš ísť pešo (je tam zákaz bicykovania).

Prvé rázcestie pred dolinami – vľavo Kôprová dolina, vpravo Tichá dolina
Rázcestie (Horáreň pred Tichou)

Keďže sme v Tichej boli v minulosti, zvolili sme pre náš výlet Kôprovú dolinu. Mali sme možnosť požičať si bicykel v neďalekom hoteli spolu s cyklovozíkom pre dieťa. Aj napriek tomu, že vozík je širší ako bicykel, nemali sme problém prejsť cez neďaleký mostík ponad riečku Belá. Aj do mierneho kopca to už bolo horšie. Bolo veľmi cítiť, že za bicyklom tlačíš ,,náklad“. Po ceste sa ti však naskytnú naozaj krásne scenérie – týčiaci sa Kriváň a okolité hory, útulné turistické stanovištia (cca. každé 2 km), kde si môžeš oddýchnuť (aj prebaliť dieťa), nádherné scenérie, nakoniec i horský Kmeťov vodopád.

Kriváň a pod ním Tichý potok a most cez neho

Turistika je vhodná pre rodiny i staršiu generáciu, počas cesty sme stretli niekoľko skupín veľmi dobre naladených dôchodcov. Takže môžeš vziať aj svojich. Po zhruba hodinke cyklistiky s niekoľkými zastávkami kvôli dieťaťu, sme dorazili na rázcestie pod vodopádom. K vodopádu je to 3 minútky pešo do nenáročného kopca. Pohľad stojí za to.

Spodná časť  Kmeťovho vodopádu
Koniec cyklistickej cesty pod Kmeťovým vodopádom, prístupný bicyklom aj s cyklovozíkom

Po takejto aktivite si môžeš v Podbanskom dopriať večeru či relax v podobe wellness, nájdeš tu aj detské ihrisko. Naozaj tu nie je problém nájsť a užiť si rôzne  doplnkové služby. Odporúčam.

Na tretí deň si môžeš taktiež užiť turistiku v lese alebo navštíviť neďalekú liptovskú dedinu v Pribyline (8 km z Podbanského). Naozaj stojí za zastavenie. Vyvenčíš seba i deti. Okrem drevenej ľudovej architektúry (roľnícke a remeselnícke domy, dedinská škola, kováčska vyhňa, požiarna zbrojnica, zvonica a hospodárske stavby) je tu kópia kostola Panny Márie z Liptovskej Mary a goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec zo zatopeného územia pri budovaní Liptovskej Mary. Detičky si môžu pozrieť chov domácich zvierat. Dokonca si môžu zajazdiť na špeciálnom plemene koní, tzv. huculské kone. Celý areál je v lese, je rozsahom veľký  a dá sa v ňom aj najesť. Parkovisko sa nachádza pred vstupom, je spoplatnené. Rovnako sú tu umiestnené aj stánky so suvenírmi.

 

 

 

 

2 komentáre

  1. Dobrý deň,

    bicykle sa dali požičať, alebo ste brali vlastne? Ďakujem 🙂

    1. Author

      Pekny den, daju sa pozicat na parkovisku hotela Permon je pozicovna. Maju tam aj cyklovoziky a aj elektrobicykle. Maju vsak limitovany pocet, tak ak mozete vziat svoje, odporucam tuto moznost. Budete ich mat aspon nonstop k dispozicii. 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.