bavlnene-rusko-dezinfekcia-emamamamu-koronavisus

Ako správne sňať a dezinfikovať bavlnené rúško?

Ušila si si rúška a nevieš ako ich správne dezinfikovať pre opätovné použitie? Prečítaj si návod v príspevku, kde nájdeš všetky informácie o domácej dezinfekcii rúšok.

Keďže sú aktuálne jednorazové rúška a masky (respirátory) nedostatkový tovar, aj ja som pristúpila k šitiu vlastného bavlneného rúška pre seba, partnera i dieťa. Ak si na tom rovnako, určite sa ti zídu  užitočné informácie ako ich bezpečne zložiť z hlavy a následne doma dezinfikovať. Tak poďme na to.

Domáce rúška a ich bezpečnosť

Ako správne sňať z hlavy rúško?

V prvom rade a z praktického hľadiska sa odporúča ušiť rúško z čistej (100%) bavlny, pretože je pružná a dobre prilieha na tvári. Neodporúča sa používať syntetické, umelé materiály alebo látky s ich prímesou, keďže tie sa dezinfekciou môžu znehodnotiť.

Ak si si masku nasadila na tvár a teda použila, je nutné ju sňať z hlavy tak, že rukami chytíš gumičky, ktorými ti maska na hlave drží alebo uvoľniť šnúrky na zadnej časti (nikdy nechytaj prednú časť masky!). Potom ju držiac za gumičky/šnúrky opatrne daj dolu z hlavy a ihneď vydezinfikuj napr. podľa môjho návodu nižšie. Nezabudni si svoje ruky tiež hneď vydezinfikovať (doma sa odporúča použiť vodu a mydlo pričom je treba si ruky umývať po dobu 50-60 sekúnd a následne dobre utrieť).

Domáca dezinfekcia bavlneného rúška

Aké kroky sa odporúčajú dodržať? Vždy po použití je bavlnené rúško potrebné:

  • vyvariť na najvyššej teplote (prípadne zaliať vriacou vodou s obsahom dezinfekčného prostriedku – napr. aktívny chlór, inak sa mu hovorí aj chlórnan sodný (Savo), prípadne použi domáci ocot), pri vyváraní daj dolu gumičky, keďže tie sa znehodnotia/ dezinfekčnými prostriedkami sa rozleptajú. Následne rúško
  • nechaj vyschnúť a
  • vyžehli.

POZOR! Nikdy nemiešaj ocot a Savo, vždy použi iba jedno z nich!

Pozri viac užitočných rád a informácií pre maminky a deti s témou zdravie TU.

 


Zdroj: Usmernenie hlavného hygienika Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2; lekárnička Dr. B. Valocká (RTVS, D.K. 17.3.2020)

 

2 komentáre

  1. VYVARIT VYZEHLIT MOZNO NAHRADIT OPRAT S DEZINFEKCIOU A NAPARIT NAPAROVACOM TREBARS JA MAM NAPAROVAC NA ODSTARNENIE ROZTOCOV A VIRUSOV A POHODKA (: DOKONCA ANI GUMICKY NEPUSTILI

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.