Súľovské skaly, emamamamu, výlet s deťmi

Tip na výlet: Súľovské skaly s deťmi

Súľovské skaly sú prírodnou rezerváciou s neobyčajnými skalnými bralami neďaleko Považskej Bystrice.  Nachádza sa tu vodopád, jaskyňa, ale aj zraková pyramída. Nájdeš tu očarujúcu scenériu, úžasné výhľady a podmanivú prírodu.

Základné fakty

Kde sa nachádza: obec Súľov-Hradná blízko Považskej Bystrice, v pohorí Súľovské vrchy, západné Slovensko  (GPS: 49,179684 18,585076)

Dostupnosť: najlepšie autom do obce Súľov-Hradná, kde je parkovisko a z neho východiskový bod na skaly

Náročnosť: stredne ťažká turistika, miestami s deťmi až ťažká (niektoré úseky sú strmé s rebríkmi, úchytmi na skalách) – odporúčam peši iba pre väčšie deti 10+

Možnosť parkovania: menšie parkovisko pri východiskovom bode na skaly, spoplatnené

Občerstvenie/strava/ubytovanie: občerstvenie na turistiku vlastné, koliba v obci z druhej strany skál

Iné možnosti: prechádzka k zrakovej pyramíde, po obci, či okolitých lúkach so salašom

Vhodnosť pre kočíky: pre kočíky (zo strany plateného parkoviska) nevhodné – určite nosič pre malé deti, väčšie deti peši (upozorňujem, že niektoré úseky sú veľmi strmé); pre kočíky odporúčam prechádzku cez dedinu až ku skalám alebo prechádzku cez lúky k zrakovej pyramíde

Detský kútik: vonkajšie ihrisko v kolibe na lúke pod skalami (zo strany obce)

Súľovské skaly a ich okolie

Pokiaľ hľadáš adrenalín pre celú rodinu, môžeš zvoliť turistiku s deťmi na Súľovské skaly (cca. 2-  3 hod.). Vedie tu okružný náučný chodník so 17 informačnými panelmi. V čase našej návštevy bolo na skalách veľmi veľa detí (vo veku 4+)  s rodičmi.  Avšak osobne neodporúčam pešiu turistiku po skalách s tak malými deťmi. Miestami sú bralá veľmi strmé, prevažujú miesta so strmými zrázmi. Vyskytujú sa aj rebríky a skaly s úchytmi. Pokiaľ vyjdeš kopec od parkoviska až k prvým bralám, deti by to mali zvládnuť ľavou zadnou. Náročnosť ešte nie je veľká (obrázky).

Po samotných bralách však už začína náročnejšia časť.  Cez ne sa dostaneš až na zrúcaninu Súľovského hradu (kuk video). Od neho po rebríkoch dole na lúku pod bralami, kde si môžete dopriať piknik s úžasným výhľadom na celú panorámu skál. Okrem zrúcaniny sa v pohorí nachádza aj jaskyňa Šarkania diera a Hlbocký vodopád.

Na lúkach oproti môžeš vidieť tzv. zrakovú pyramídu. Ide o zrakový klam, prírodné kino, stavbu dlhú 18 metrov. Máš pocit akoby si sedela v kine a pritom sa kocháš výhľadom na skalné bralá. Cez lúky k nej vedie strmšia kamenistá cesta hore. Veľmi vhodná pre športové kočíky.

Napokon sa cez dedinu vrátiš po hlavnej ceste na parkovisko. Ak máš športový kočík (a kondičku), odporúčam zvoliť prechádzku do dediny a cez ňu až pod bralá, prípadne zájdi aj k zrakovej pyramíde.

A vieš, čo je ešte na Súľove zaujímavé? Je jednu z najvýznamnejších lokalít malých slovenských orchideí...

Už len Súľov navštíviť.

Úžasnú panorámu z lúk pod bralami pripájam na koniec príspevku:

                                                                                                         Objav viac tipov na výlet TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.