emamamamu_vyvojove_poruchy

Príčiny a vznik vývojových chýb u detí v období tehotenstva

Vývojové chyby sú závažnou zdravotnou komplikáciou každého dieťatka (embrya). Ak ti nie je jeho zdravie ľahostajné, je dobré poznať kedy mu hrozia a čo ich spôsobuje.

Keďže sa vývojová chyba v mojej rodine vyskytla (rázštep podnebia a pery u sestry), rada by som venovala jeden príspevok aj tejto téme. Videla som totiž, čo pre ňu i mojich rodičov znamená, keď sa od narodenia musia starať o bábätko s rázštepom. Koľko operácií musela sestra podstúpiť i koľko návštev logopédov a iných lekárov to obnášalo. V neposlednej rade i psychických a fyzických síl celej rodiny. A aj napriek tejto ,,skúške“ ich manželstvo vydržalo až do sestriného osamostatnenia sa. Za čo ich veľmi obdivujem a vážim si ich. Pretože dnes i ,,ľahšie“ prekážky položia hocktoré manželstvo.

Kedy a prečo vznikajú vývojové chyby plodu?

Nedávno som čítala veľmi zaujímavý článok s výsledkami výskumov doktora Miroslava Peterku (časopis Téma, č. 10/2019), ktorý sa vývojovými poruchami plodu v praxi zaoberá. Preto ho budem v článku zväčša parafrázovať. Takže, čo vlastne zistil?

Vývojové poruchy plodu si môžeš predstaviť ako napr. chýbajúce končatiny, rázštepy na tvári či chrbtici embrya, chyby srdca a pod. Kritická doba, kedy sa vývojové chyby vytvárajú na plode v brušku je 3. – 10. týždeň tehotenstva, keď sa vyvíja tvár bábätka. Áno, čítaš správne,  3. – 10. týždeň tehotenstva od počatia. Čiže na úplnom začiatku, kedy niektoré ženy ani nestihnú zaregistrovať, že sú tehotné. Preto by si mala každá budúca maminka uvedomiť, že jej zdravotný stav, kondícia tela, či iné faktory môžu pôsobiť na vývoj ešte nenarodeného bábätka. Nemali by prípravu na tehotenstvo podceňovať. O to viac teraz, keď veľa žien rodí po 30-ke a telo už nie je v kondícii 20-ročnej mladej ženy 😉 .

Aké faktory sa podieľajú na vývojových chybách, resp. rázštepoch?

Keďže genetické opakovanie rázštepu je iba u 20% prípadov, ich vytvorenie ešte významne podmieňujú vonkajšie faktory, napr. aj ako:

  • kortikoidy = stresové hormóny (keď pôsobia dlhodobo, napr. v prípade úmrtia v rodine, konfliktov v práci či rodine a pod. alebo v syntetickej podobe v inhalačných prostriedkoch na astmu – antiastmatiká)
  • vitamín A (preukázateľne spôsobuje vrodené chyby) – na vyvolanie poruchy treba 25 000 jednotiek, pričom toto množstvo môžeš vraj prekročiť zjedením 1 porcie hovädzej pečene! Ak užívať vitamín A v kapsuliach, môžeš dosiahnuť tiež limitné množstvo! Taktiež si daj pozor na kozmetiku a liečebné masti obsahujúce tento vitamín (napr. prípravky proti akné)!
  • talidomid = upokojujúca látka pre lepší spánok a proti tehotenskej nevoľnosti
  • vírusy a choroby nimi spôsobené – chrípka (nielen v prvom trimestri u matky, ale aj tesne pred narodením dieťatka dokáže spôsobiť zdravotné ťažkosti), rubeola
  • zvýšené teploty a horúčky – pri horúčkach nad 39° C môže spôsobiť vývojové poruchy
  • antibiotiká (najmä na začiatku tehotenstva)
  • vysoký vek mamičiek – rastie s ním riziko chromozomálnych aberácií (spôsobujú vrodené chyby a postihnutia)

Samozrejme závisí aj od toho, aké odolné je embryo a či a akú dávku (v prípade prípravkov a liekov) zje/použije mamička počas tehotenstva.

Ako povedal doktor Peterka: ,,Mnoho najzraniteľnejších embryí zahynie v najskorších fázach tehotenstva a veľmi skorý potrat žena môže vnímať len ako oneskorenú menštruáciu. Ak sa to opakuje, tak ako neschopnosť otehotnieť – strerilitu.“  Je to vlastne sito prírody, aby prežili tí najodolnejší.

Myslím, že k týmto zisteniam nie je čo dodať. Len sa nad nimi zamyslieť. A vyvarovať sa faktorom, ktoré môžu vývojové chyby plodu vyvolať.

                                                                                         Čítaj viac článkov z kategórie TU.

Zdroj: časopis Téma, 8. marec 2019 (vyd. 10/2019)

Foto: awny van Breda from Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.