4 dôležité vedecké fakty o detskom chodítku

Rozmýšľaš, či bábätku zaobstarať chodítko (chodúlku)? Potom si určite prečítaj tento článok. Nájdeš v ňom odpovede na časté otázky a tvrdenia mamičiek, či je chodítko pre dieťa a rozvoj jeho chôdze vhodný alebo či nie je. Všetky odpovede sú vedecky podložené (ide o závery výskumov).

Určite si uvedomuješ, že chodítko nie je prirodzený prostriedok k učeniu chôdze. Výskumy v praxi to aj potvrdzujú. Chodítko totiž podľa nich výrazne zvyšuje o.i. riziko chybného držania tela, skolióz, plochonožia. Čítaš dobre. Je toho naozaj veľa, čo môže chodítko napáchať. Preto som sa rozhodla, pátrať ďalej a odborne odpovedať prostredníctvom výskumov na veľmi časté tvrdenia a situácie ohľadom používania chodítka. V odpovediach zistíš, prečo chodítko nie je vhodné pre deti.

Najčastejšie situácie a tvrdenia pri používaní chodítka

My mamičky, veľmi často zľahčujeme a banalizujeme situácie. Aj ohľadom používania chodítka. Priznám sa, aj ja som dcérku do chodítka sem-tam dala. Ale to bolo iba párkrát. Vtedy som ešte netušila, čo všetko môže spôsobiť, ako vplýva na vývoj chôdze. Negatívne. V praxi sa totiž chodítka ospravedlňujú niekoľkými tvrdeniami, pričom tí, ktorí tieto tvrdenia používajú, netušia, ako chodítko pôsobí na telo bábätka. Poďme si to teda ozrejmiť. Tu sú najčastejšie tvrdenia:

  1. ,,Chodítko dieťatku prospieva.“ Nie je to tak, chodítko spôsobuje oneskorenie mentálneho vývoja. Keď sa vo výskume porovnávali 2 skupiny kojencov, práve tá ,,chodítková“ sedela, plazila sa a kráčala neskôr ako ,,nechodítková”. Dokonca zaznamenávali nižšie skóre Bayley stupnice mentálneho a motorického vývoja.
  2. ,,Dávam tam dieťa, aby sa naučilo skôr chodiť. “ Toto je taktiež častý omyl maminiek. Chodítko spôsobuje oneskorenie fyzického vývoja. Štatisticky sa používaním chodítka oneskoruje nástup chôdze o 11-26 dní. Čo je jasný dôkaz, ktorý nepotvrdzuje tvrdenie vyššie.
  3. ,,Dieťa je v chodítku viac v bezpečí.“ Nie je! V jednej štúdii, v ktorej testovali skupinu 185 detí, z ktorých 167 pravidelne používalo chodítko sa zistilo, že až  12,5%  z nich utrpelo jeden a viac úrazov (väčšinou išlo o drobné úrazy, napr. pomliaždeniny a opuchy na hlave, čele, tvári a lícach).
  4. ,,Neublížim dieťatku, keď bude v chodítku iba chvíľku.“ Ďalšia štúdia zistila, že chodítko podstatne mení stereotyp zapájania svalov pri chôdzi. Najmä mení postavenie a vzniká veľká záťaž na bedrové kĺby a driek. Taktiež pri chôdzi v chodítku nie sú podporované obranné reflexy pri chôdzi, pohyb nôh je asymetrický a pod. To prispieva k ,,chradnutiu” hornej polovice tela bábätka, čo môže u neho neskôr spôsobiť skoliózy a chybné držanie tela.

Úžasné zistenia, však? Chodítko má zásadný vplyv na dieťatko. Rozhodnutie, či po ňom siahnuť,  je samozrejme na tebe. Teraz aspoň vieš, čo vravia vedci na používanie chodítka.

Čítaj viac zaujímavých informácií o zdraví detí TU.

Foto: Pixabay

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1067768; https://www.researchgate.net/publication/22576807; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/12447120; https://journals.lww.com/jrnldbp/pages/articleviewer.aspx; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/9113852; Logopea

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.