slovenské poľnohospodárske múzeum nitra emamamamu

Tip na výlet: Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre

Toto múzeum vôbec nie je nudné! Deti aj dospelí v ňom nájdu veľa podnetných aktivít. Je krásne zjazdné aj s kočíkmi, keďže je umiestnené vonku a medzi expozíciami je asfaltová cesta. Deti sa zahrajú na ihrisku, môžu si zajazdiť na Nitrianskej poľnej železnici (vláčik) a spolu s dospelými spoznať vonkajšie expozície aj počas komentovaných prehliadok (včelíny, vinohradnícke domy, budovu múzea s výstavou, …) či si spolu opiecť špekáčik pri jazierku, ktoré je hneď vedľa hlavných budov a stanice vláčika. Ak máš chuť stráviť (s deťmi) voľný deň v prírode a trošku sa zrelaxovať alebo si s nimi zašportovať, Slovenské poľnohospodárske múzeum je to pravé miesto.

Základné fakty

Kde sa nachádza múzeum: Nitra, areál výstaviska Agrokomplex (zadná časť), západné Slovensko

Dostupnosť: najlepšie autom

Náročnosť: ľahká prechádzka (rovinatý terén – asfaltová cesta)

Možnosť parkovania: menšie parkovisko v areáli

Občerstvenie/strava/ubytovanie: obchodík s občerstvením a posedením v areáli

Iné možnosti: návšteva centra Nitry, sprievodného podujatia na výstavisku a pod.

Vhodnosť pre kočíky: všetky typy

Detské ihrisko: áno, hneď vedľa budovy múzea

Čo ponúka Poľnohospodárske múzeum v Nitre?

Slovenské poľnohospodárske múzeum sa nachádza v zadnej časti areálu výstaviska Agrokomplex, takže ho nájdeš veľmi ľahko. Neďaleko múzea, v jeho areáli, je parkovisko. Nasleduj len smerovú značku Slovenského poľnohospodárskeho múzea, prípadne si tento bod zadaj do navigačnej appky. Vjazd do areálu múzea a cestu k parkovisku vidíš na fotke nižšie:

Vjazd do areálu múzea a na parkovisko

Celý areál múzea je v prírode a dá sa v ňom krásne prejsť. Panuje tam úžasný kľud. Objavili sme ho počas výstavy, ktorá sa konala na výstavisku Agrokomplex. Museli sme zaparkovať na vzdialenejšom parkovisku v areáli, keďže tie hlavné už boli zaplnené. Vôbec sme to neoľutovali. Práve naopak. príjemne sme sa prešli a preskúmali zákutia múzea. Areál je vynovený, nájdeš v ňom aj čistučné nové toalety (prebaľovací pult pre bábätká som nevidela :/ ) a obchodík s občerstvením a posedením.

Pohľad na areál múzea
Zdroj: FB Poľnohospodárske múzeum v Nitre
Hlavná budova múzea
Zdroj: FB Poľnohospodárske múzeum v Nitre

Objavili sme väčšie jazero, pri ktorom sú opekaniská či lavičky (vezmi špekáčiky alebo iné dobroty a opečte si). Počas oficiálnych podujatí, ktoré organizuje múzeum, ti aj drevo a paličky na opekanie požičajú/majú k dispozícii 😉 . Detské ihrisko, na ktorom sa môžu deti vyjašiť. Vonkajšie expozície (vláčiky a iné mašinky, historické budovy – hotjar, včelíny, budova múzea s expozíciou a pod.). Najväčšie lákadlo je iste Nitrianska poľná železnica a detský elektrický vláčik, ktorý premáva po areáli múzea a výstaviska. Jazdy sú symbolicky spoplatnené.

Nitrianska poľná železnica
Vonkajšie ihrisko v múzeu
Miesto na opekanie pri jazere v múzeu

Podujatia pre deti v múzeu

Múzeum organizuje každý mesiac oficiálne podujatia (Noc múzeí a galérií v máji; podujatia pre poľovníkov; Dni otvorených dverí; oficiálne prehliadky areálu a pod.). Stačí iba sledovať ich profil na sociálnych sieťach. Počas týchto dní je veľa aktivít zameraných práve na deti. Napríklad počas májového podujatia Noc múzeí a galérií majú prichystanú hru Vandrovka, tvorivé dielne, Hádankovú hru a pod. Vstup býva voľný.

Tvorivé dielne múzea
Poznávacia hra Vandrovka

V hlavnom obchodíku sa môžete občerstviť (káva, čapované, fľaškové nápoje, …) či dať si sladké palacinky (obmena menu/ponuky je možná).

Obchodík

Nezabudnite si so sebou zobrať aj bicykle, kolobežky, lopty, deky či piknikové koše, ktoré počas teplých dní určite použijete.

Objav viac tipov na výlet TU.


Foto: so súhlasom Poľnohospodárskeho múzea v Nitre, p. Vladimír Koppan

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.