Rýchle a chutné muffiny hotové za 35 minút. Vhodné na každodenné maškrtenie, iba sa po nich zapráši. 😉
Potrebuješ:
- 250 g hladkej špaldovej múky;
- 50 g celozrnnej špaldovej múky
- 2 ČL prášku do pečenia (bezfosfátového)
- 1,5 stredne veľkého banánu (rozmixuj)
- 2 PL javorového sirupu, príp. inú náhradu cukru/medu
- 200 ml mliečka (podľa toho aké máš zavedené – ryžové, mandľové, kravské, …) alebo ho môžeš nahradiť kvalitným bielym jogurtom
- 80 g roztopeného masla
- ovocie ako plnka (napr. černica, malina, višňa – niečo šťavnaté, tekutejšie)
- štipka soli
- 2 žĺtka alebo 2 celé vajíčka (od 7. mesiaca bábätka použi iba žĺtka, od 1. roka ak si už zaviedla bielok, použi celé vajíčko)
- ak si budeš robiť verziu pre dospelých, kľudne pridaj kúsky horkej čokolády (pred pridaním do cesta ich obaľ v hladkej múke)
PS: ak si nie si istá, kedy akú potravinu zaviesť bábätku, pozri si túto tabuľku.
Cesto vypracuješ jednoducho: tekuté ingrediencie vymiešaj dokopy v miske, v druhej miske zasa zmiešaj sypké ingrediencie a obe zmesi nakoniec zmiešaj spolu. Po zmiešaní sa vytvorí stredne tekuté cesto. V prípade, že budeš robiť aj dospelácku verziu, použi napr. kúsky horkej čokolády obalenej v hladkej múke a vlož do každého košíčka. Obalená čokoláda ti neklesne až na dno, ostane pekne v ceste.
Priprav si plech na muffiny a do otvorov vlož muffinové košíky. Ak nebudeš dávať do muffinov plnku, do košíkov nalej cesto takmer po okraj košíka (po upečení budú mať krásnu ,,čapičku“). Ak budeš dávať plnku, napr. v podobe 1 černice (ako ja), nalej cesto do polovice košíka, vlož černicu a zalej ju cestom takmer po okraj košíčka.
Po naplnení všetkých košíčkov, vlož plech na 25 min. do trúby vyhriatej na 190 °C. Mne sa vydarili na prvý pokus. Muffiny s černicou na vrchu pekne praskli a vypustili ,,červenú lávu“ z černice. Vtedy vieš, že sa prepiekli až do stredu. A kráásne voňali po banánoch.
Už len hor sa do receptu.
Viac skvelých receptov pre detičky nájdeš TU.
Foto: Pixabay