Tajomstvo nezrastenej lebky novorodenca

Každý novorodenec je krehká bytosť. O to viac, že sa rodí s citlivými a krehkými miestami na lebke, cez ktoré je dokonca vidieť tepať krv. Tieto miesta sa volajú ,,fontanely“. A bude ich mať aj tvoj novorodenec.

Tajomné krehké fontanely

Sú to také zvláštne miesta. Vlastne akoby ,,dierky“ v lebke (prekryté blanou a kožou). Najviac hmatateľné a u novorodencov najviac viditeľné sú dve z nich – predná (veľká) a zadná fontanela. Ide o kosti lebky, ktoré nie sú ešte zrastené. Je to normálny jav. Každý novorodenec sa narodí s fontanelami. Pomáhajú totiž dieťatku, aby mohlo prejsť pôrodným kanálom pri prirodzenom pôrode (keďže je jeho hlavička v oblasti fontanel veľmi pružná). Okrem iného vyrovnávajú krvný tlak, poskytujú priestor pre správne zväčšovanie lebky či priestor na jeho vyšetrenie odborníkom.

Detská lekárka tvojho dieťatka bude pravidelne kontrolovať ich veľkosť a zrastanie. Vraví sa, že predná fontanela (umiestnená nad čelom dieťatka) by sa mala uzatvoriť do 18. mesiaca života dieťatka. A naozaj, aj moja Ema mala najskôr veľmi hmatateľnú veľkú prednú fontanelu a postupne sa jej s rastúcim obvodom hlavičky začala zmenšovať, kosti sa viac a viac uzatvárali tkanivom až sa uzatvorili úplne. V prípade, že sa ti nezdá tvar či veľkosť fontanely, neváhaj sa spýtať detského lekára.

Pýtaš sa, či nie je nebezpečné, keď má dieťatko v lebke otvory? Samozrejme ochrana hlavičky novorodenca je nutná, avšak treba chrániť celú hlavičku, nie len fontanely. Na mieste sú rôzne prikrývky hlavy vhodné najmä podľa vonkajšieho počasia. Už len vybrať.

                                                                                                    Čítaj viac článkov z kategórie TU.

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.