poloha na bruchu dieťa emamamamu

Polohovanie bábätka: Môžem polohovať bábätko na brušku?

Fyzioterapeuti hovoria áno! Dokonca to odporúčajú už od narodenia. Treba však dodržať a všímať si niekoľko vecí… O tých viac v článku.

Aj teba strašia polohou na brušku? Vraj, nedávaj tak bábätko, lebo mu hrozí zadusenie a podobné rady? Nemusíš sa jej tak báť, aj fyzioterapeuti ju odporúčajú už od narodenia. Poloha na brušku má dokonca pre dieťatko niekoľko výhod. O všetkých píšem nižšie. 😉

Prečo je vhodné polohovať novorodenca aj na brušku?

Ako som už spomínala, v polohe na brušku (tzv. pasenie baránkov) môže byť aj novorodenec. Samozrejme, do polohy na brušku ho dávame vtedy, ak je zdravý, bdelý a aktívny. Začínaš 1-2 minútami na brušku, kľudne aj niekoľkokrát počas dňa. Ako sa bude dieťatko posilňovať, môžeš intervaly predĺžiť. Pokiaľ začne byť dieťa unavené (poznáš to napr. plačom, nepohodou, pasivitou), treba ho obrátiť na chrbátik. Fyzioterapeuti tzv. pasenie baránkov odporúčajú z týchto dôvodov:

  • prevencia zležania hlavičky,
  • prevencia krivého držania tela,
  • spevnenie šijového svalstva na hlave (trénuje zdvíhanie a držanie hlavičky),
  • aktivácia vzpriamovacích mechanizmov tela,
  • spevnenie brušných svalov,
  • zlepšenie trávenia,
  • predchádzanie kolikám.

Ako má správne vyzerať poloha na brušku?

Je treba si uvedomiť, že novorodenec ešte nedrží/nezdvihne hlávku. Ale každý mesiac toto úsilie zdokonaľuje. Preto si musíš uvedomiť, že správna poloha novorodenca na brušku v jeho 1. mesiaci života vyzerá tak, že je jeho hlavička vytočená nabok a rúčky skrčené do tvaru „ucha hrnca“, ritka je nad podložkou. Neskôr, v 2. mesiaci ako bábätko posilňuje svaly, bude v polohe na brušku panvovou časťou uvoľnené k podložke. Bábätko sa už môže oprieť o predlaktia a vzpriamiť hlavičku do 45° nad podložku. Vždy pri polohe na brušku pozoruj každú časť jeho tela, aby si predišla nesprávnemu polohovaniu. Všimni si, najmä či:

…bábätko leží na brušku, pričom sa opiera o predlaktie. Zadok má pritlačený k podložke, pričom ten je v rovine s hlavičkou (hlava sa nesmie zakláňať a pod šijou na chrbátiku nesmie byť kožná riasa, bábätko sa nesmie kolísať na brušku). Ruky nesmú byť v pästičke, ale uvoľnené. Nožičky sú voľne položené (nemajú byť zdvihnuté)…

Ak všetko splnilo, ako je vyššie popísané, je v poriadku. Ak nie, treba spozornieť a upozorniť na to pediatra dieťatka.

Podobné články, ktoré ťa môžu zaujímať:

Čítaj viac článkov z kategórie TU.

Zdroj: Antónia Wagnerová (fyzioterapeut detí); Rehamoon

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.