slaný koláč pre 10 mesačné dieťa

Od 10. mes.: Slaný koláč nie len pre deti

Keď som prvý raz upiekla tento slaný koláč, zamilovala som si ho. A akonáhle som dala ochutnať aj Emke, zabuchla sa do neho aj ona. Preto som vymyslela jej ,,detskú“ verziu a rada sa s ňou podelím. Koláčik je vhodný najmä pre deti so zavedenou kyslou smotanou, špenátom a medvedím cesnakom. Teda minimálne pre 10 a viac mesačné detičky. Vhodný je na obed i na večeru.

Potrebujeme:

  • 200 g špaldovej múky
  • 1 celé vajíčko
  • 100 g klasického masla

 

  • 250 g špenátu (čerstvý/mrazený)
  • medvedí cesnak (množstvo podľa obľuby – trs/dva trsy…)
  • ľanové semienka
  • 2 celé vajíčka
  • bylinky (napr. majorán alebo bazalka)
  • ghee maslo/kokosový olej
  • 200g kyslej smotany
  • pór (ako náhrada 1 cibule)
  • bylinky na dochutenie

Z prvých troch surovín si pripravím cesto tak, že roztopím maslo, ktoré zmiešam s vajíčkom a múkou. Poriadne ho vymiesim a nechám cca 20 minúť odstáť. Po odležaní, si cesto  vyvaľkám a vložím do pripravenej formy, ktorú si predtým vyložím papierom na pečenie. Kľudne si cesto vo forme odkrojím, ak je po bokoch nerovné.

Ostatné suroviny poslúžia na plnku. Na masle alebo kokosovom oleji si zľahka osmažím pór. Pridám k nemu nakrájaný špenát (prípadne roztopený špenát ak používame mrazenú verziu) a nasekaný medvedí cesnak. Rýchlo podusím a prípadne pridám bylinky (bazalka, majorán, …) na dochutenie.

Do pripraveného cesta vložím zelenú plnku. Smotanu zmiešame s vajíčkami a nalejem na zelenú zmes. Uhladím dorovna. Nakoniec posypem ľanovými semienkami.

Pečiem 45 minút na 180°C.

Pozor: jedlo nesolíme, nekoreníme, necukríme!

 

                                                                                                    Čítaj viac článkov z kategórie TU.

Pokrm z viacerých surovín a s obsahom lepku podávaj, ak si už alergickú reakciu na tieto suroviny vopred u dieťaťa vylúčil/-la tzv. jednodruhovým podávaním daných surovín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.