7 faktorov vplývajúcich na nástup reči u detí

Reč sa u dieťatka vyvíja v podstate ako posledná, teda až po vývoji pohybu a prijímania potravy. Nie je to náhoda.  Ak nastanú ,,problémy“ v predchádzajúcich vývojových fázach, prípadne problém môže byť aj zdravotného alebo genetického charakteru prejaví sa to na reči. Najmä na tom, ako a kedy bábätko začne hovoriť.

Z praxe vidím a počujem, že detičky zvládnu prvé hlásky a niekedy aj slová a jednoduché vety okolo 2. roku veku. Je to úžasný moment. Konečne sa s dieťatkom dá normálne ,,pokecať“. Síce iba s jeho obmedzenou slovnou zásobou, ale dá. Rodičom už ako tak rozumie a dieťa si zároveň pridáva do zbierky nové a nové slová. Avšak veľa detí zasa s rečou ,,otáľa“ aj po 2. roku života, prípadne vydáva iba hlásky. Nedávno som čítala zaujímavý článok, v ktorom logopedička spomínala závery výskumov venovaných vplyvu rôznych faktorov na rozvoj reči u bábätiek. Nestačila som sa čudovať… Vieš, čo môže negatívne vplývať na nástup a rozvoj reči u detičiek?

Faktory ovplyvňujúce reč bábätiek a detí

Buď ide o faktory, ktoré platia pre všetky bábätká spoločne, alebo sú situácie, dotýkajúce sa priamo nedojčených detí.
Všeobecne sa oneskorí nástup reči ak:
 
❎ sú deti nejako oslabené (predčasne narodené; s genetickou poruchou; porucha sluchu, …)
❎ deti zaostávajú v pohybovom vývoji ( a preto nemajú spevnené všetky svaly a to ovplyvňuje aj ostatné centrá, ktoré sú od nich závislé, napr. reč)
im podávame výlučne mixovanú stravu po 6. mes. (tu sa odporúča BLW metóda príkrmov po úvodných kašiach). Kvôli tomu neprecvičujú svaly tváre a to má vplyv na reč.
preskočenie fázy v pohybovom vývine do 1. roku veku (napr. štvornožkovanie)
prirastená uzdička pod jazykom (prejaví sa to aj sťaženým prijímaním potravy)
 
U nedojčených detí ak:
 
 je príliš veľký otvor v cumlíku na dojčenskej fľaške a tekutina steká bábätku do hrdla (tým sa neprecvičujú svaly tváre a úst tak, ako majú)
 je používanie dojčenskej fľašky aj po 6. mesiaci, príp. jej výlučné používanie po 1. roku (oneskorí sa správny vývin pohybov úst)
 
Ako je to u vás doma? Dieťatko už džavoce? Ak si si nie istá, či je vývoj reči tvojho bábätka v poriadku, skús skočiť k doktorke. Určite ti poradí ako ďalej, koho vyhľadať. Určite neotáľaj.

Čítaj viac zaujímavých informácií o zdraví detí TU.


Zdroj: logopedička MUDr. Adelaida Fábianová, Logopea
Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.