Test na cukrovku v tehotenstve: Môže odhaliť nebezpečenstvo!

Medzi 24.-28. týždňom tehotenstva ťa čaká test na tehotenskú cukrovku. Hormonálne zmeny počas tehotenstva môžu podnietiť jej vznik aj napriek tomu, že si bola predtým zdravá. Test nebolí, len je trošku nepríjemný. Prečo? Dozvieš sa nižšie.

V záujme ochrany bábätka, by si tento tzv. glukózový test ( v skratke oGTT) určite mala absolvovať. Každá tehotná žena má 20% šancu, že sa u nej tehotenská cukrovka rozvinie. Ako som spomínala vyššie, test nie je bolestivý, iba trošku nepríjemný. Absolvuješ ho počas poradne u gynekológa medzi 24.-28. týždňom tehotenstva.

Ako glukózový test v praxi prebieha?

Ja som prišla hneď ráno do poradne a nemohla som 8 hodín pred testom nič jesť (piť môžeš iba nesladenú vodu). Nepríjemný (aspoň mne) je test tým, že za krátku dobu nalačno vypiješ 75g hroznového cukru (glukózy) rozpusteného vo vode (max. 250 ml). Rovnaké množstvo glukózy predstavuje ¾ litru koly alebo 220 g hranoliek. Test tebe ani bábätku preto nijako neublíži.

Pred vypitím roztoku a po jeho vypití mi sestrička odobrala krv, aby vedela hodnoty cukru v krvi porovnať a tým vyhodnotiť, či tehotenskú cukrovku mám alebo nie. V poradni som sa kvôli testu zdržala 2 hodiny. Výsledok mi oznámili hneď na konci testu.

Aké hodnoty odhalia cukrovku a kto sa netestuje?

Ak ti hodnota vystúpi nad 7,8 mmol/l po 2 hodinách, znamená to, že tehotenskú cukrovku máš. Tvoj lekár ti potom odporučí ako budeš postupovať v nasledujúcich týždňoch.

Ak však cukrovku zistenú už máš, resp. máš prediabetes pred tehotenstvom alebo máš predpísanú tzv. ketogénnu stravu, test sa u teba robiť nebude.

Pozor na riziko, ak tehotenskú cukrovku nebudeš liečiť!

Ak je tehotenská cukrovka neliečená, predstavuje to veľké riziko pre tvoje dieťa:

  • bude mať vyššiu náchylnosť na civilizačné choroby po pôrode,
  • môže ohroziť tehotenstvo
  • môže skomplikovať i pôrod

Stoja ti takéto riziká za neabsolvovanie testu? Mne určite nestáli. Test bol naozaj jednoduchý, bezbolestný a relatívne rýchly.

                                                                                                          Čítaj viac článkov z kategórie TU.

 

Zdroj: https://www.tehotenskacukrovka.cz/je-ogtt-bezpecny/

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.