nastrih, hradze

Nástrih pri pôrode v praxi: Ako prebieha, prečo sa robí?

Nástrih alebo odborne epiziotómia je obávaným úkonom pri pôrode. V texte ti píšem, kedy a prečo sa robí, ako bežne prebieha a či ho budeš cítiť. Porovnám ho tiež so samovoľným natrhnutím hrádze.

Treba sa obávať nástrihu hrádze?

Nástrih hrádze (miesto medzi vonkajšími rodidlami a konečníkom) je úkon, ktorý môže pôrodník rodičke pri pôrode zrealizovať. Počas pôrodu sa však posudzuje viacero faktorov, ktoré ovplyvnia, či ti pôrodník nástrih bude realizovať alebo nie (veľkosť plodu, stav pôrodných ciest, pružnosť kože, ak je hrádza príliš vysoká alebo príliš krehká a pod.).

Nástrih sa zväčša vykonáva, aby sa zabránilo vzniku väčších poranení. Ak sa ho obávaš, je vhodné, ak sa o potrebe nástrihu informuješ u svojho pôrodníka ešte pred pôrodom. Samozrejme, ak by si sa chcela nástrihu vyhnúť, môžeš sama podniknúť niekoľko aktivít, ktoré v praxi odporúčajú nie len maminky, ktoré porodili. Medzi takéto aktivity patrí aj:

  • masírovanie hrádze (špeciálnymi olejmi),
  • správne techniky dýchania (realizujúce sa najmä počas pôrodu – tlačenia, kedy žena spolupracuje a personál pri pôrode ju tiež správne inštruuje, kedy a ako je vhodné tlačiť),
  • cvičenie s pomôckami (manuálne sa nafukujúce balóniky, ktorými sa cvične rozťahujú pôrodné cesty),
  • relaxačné cviky.

Každá tehuľka si kladie často otázku, či nástrih bolí, resp. ho porovnáva so samovoľným natrhnutím hrádze počas pôrodu. Samozrejme, opäť záleží na konkrétnej situácii u rodičky. Môže sa stať, že nepríde k natrhnutiu hrádze vôbec. Môže sa stať, že pôrodník neurobí nástrih a nechá pôrod vyvíjať sa prirodzene, pričom dôjde s natrhnutiu hrádze (rôzny rozsah). Tiež môže pôrodník zrealizovať nástrih. Faktom však ostáva, že krajšie sa zhojí jazva po nástrihu ako po samovoľnom natrhnutí hrádze (v tomto prípade sa napr. koža potrhá nekontrolovanie a preto je následné šitie náročnejšie a zložitejšie, výsledok je na pohľad menej pekný ako pri nástrihu).

Ako a kedy sa robí nástrih hrádze pri pôrode?

Keď som túto otázku smerovala na môjho gynekológa, ochotne mi odpovedal. Nástrih sa vraj robí až keď žena intenzívne tlačí plod von, teda v čase, keď je koža na hrádzi rodičky napnutá. Prípadný nástrih obvykle nie je cítiť (rovnako ako samovoľné natrhnutie). Raz mi jedna mamička vravela, že jej syn bol počas nástrihu poranený na hlavičke. Táto situácia ma zaujala a opýtala som sa gynekológa, ako sa teda nástrih realizuje a ako sa predchádza poraneniam dieťaťa? Vraj pri realizovaní nástrihu vkladá pôrodník dva prsty (ukazovák a prostredník – viď fotku nástrihu nižšie) pod napnutú kožu pošvového vchodu a vtedy pôrodník vo vybranom smere nástrih hrádze vykoná. Tým sa vlastne ochráni aj plod pri prechode pôrodnými cestami. Tak čo, zmiernila som tvoje obavy?

nástrih, pôrod, hrádza, emamamamu
Nástrih hrádze pri pôrode

Ako pomôcť hojeniu poranení hrádze (po natrhnutí, nástrihu)?

V prvom rade sa odporúča šitie a jazvu často premývať čistou vodou a následne úplne osušiť (napr. fénom, uterákom, prirodzene, …).  Vhodné sú aj iné spôsoby, o ktorých som písala v článku s tipmi ako na ošetrenie popôrodných rán. Jedným z nich je odvar z  mojej obľúbenej bylinky Repík. Článok je veľmi užitočný a určite ho odporúčam prečítať. Tipy v ňom ti isto pomôžu k rýchlejšiemu zhojeniu prípadnej rany.

 Čítaj viac užitočných príspevkov aj TU.


Zdroj: Nová kniha o těhotenství a mateřství: MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D., Grada Publishing, a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3081-3

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.