Návod: Ukončenie rodičovskej dovolenky predčasne kvôli práci

Z rozprávania s mnohými mamičkami sa dozvedám, že veľa z nich sa chce, resp. sa pri prvom dieťati vrátilo do práce skôr ako im uplynula rodičovská dovolenka (teda pred dovŕšením 3 rokov veku dieťatka). Si medzi mini? Ak áno, pozri, ako treba postupovať.

Nástup do práce pred uplynutím rodičovskej dovolenky

Vieš aký bol najčastejší dôvod pre ukončenie rodičovskej dovolenky predčasne? Bol to práve chýbajúci druhý príjem… Niektoré mamičky sa však báli, že stratia po úplnom nástupe do práce nárok na rodičovský príspevok. Neboj sa. NÁROK OSTANE buď v podobe rodičovského príspevku alebo príspevku na starostlivosť o dieťa. Jeho poberanie nie je totiž viazané na to, či sa rodič osobne stará o dieťa.

V praxi to je tak, že buď bude žena do troch rokov dieťatka naďalej poberať rodičovský príspevok alebo môže dať dieťatko do jasličiek a namiesto rodičovského príspevku dostane príspevok na jasličky (= nazývaný aj príspevok na starostlivosť o dieťa), ktorý je dokonca vyšší ako rodičovský príspevok! Ak sa rozhodneš dať dieťatko do jasličiek (štátnych alebo súkromných), požiadaj o príspevok na starostlivosť o dieťa. Najskôr sa však musíš odhlásiť z rodičovského príspevku a potom vyplníš a odovzdáš aktuálny ,,Príspevok na starostlivosť o dieťa“ na ÚPSVaR a ďalšie potrebné tlačivá. Návod ako príspevok vybaviť, objavíš v tomto článku.

Uvedom si, že pracovať sa ti niekedy nemusí oplatiť. Ide o to, aký vysoký príjem budeš mať a aké vysoké odvody na dôchodkové poistenie sa ti z neho budú odvádzať. O tom, čo sa oplatí, píšem v tomto článku.

Na druhej strane, s nástupom do práce je viazaná aj jedna povinnosť – rozhodnutie vrátiť sa do práce treba vždy min. mesiac vopred oznámiť zamestnávateľovi písomnou formou. Voči úradom mamička nemá žiadne povinnosti. Nemusí nič ohlasovať, keďže  Sociálnu poisťovňu a Zdravotnú poisťovňu kontaktuje jej zamestnávateľ.

POZOR: Akonáhle však dosiahne dieťatko 3. narodeniny, musíš Úradu práce SVaR oznámiť, kto sa o dieťa aktuálne stará! Stačí, ak prídeš na úrad a tam vyplníš tlačivo.

                                                                                              Ďalšie užitočné články z kategórie TU.

FOTO: Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Zdroj: SP, ZP, ÚPSVaR

4 komentáre


  1. Môžem pracovať na Tpp aj poberať rodičovský príspevok ak sa mi o dieťa stará kamaratka.?Alebo musím požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa?Musím to ohlásiť na sociálnej poisťovni kto sa aktuálne stará o dieťa?

    1. Author

      Pozdravujem, Monika. Tieto specifiká je lepsie konzultovat pruamo s Uradom prace. Ak budete pracovat na TPP 8 hod., tak sa vam podla mojho nazoru momentalne oplati dostavat prispevok na starostlivost o dieta v jaslickach. 😉


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.