červený kameň

Tip na výlet: hrad Červený Kameň a okolie

História, príroda a zábava pre deti. Tri charakteristiky, ktoré vystihujú toto miesto. Ak ste ho ešte nenavštívili s deťmi, je najvyšší čas.

Základné fakty

Kde sa hrad nachádza: Bratislavský kraj, okres Pezinok, Častá  (GPS: N48°23’31“ E17°20’6“)

Dostupnosť: najlepšie autom (dediny Častá vedie cesta strmšie do kopca, kde sa nachádza hrad)

Náročnosť: ľahká prechádzka, prevažne rovinatý terén pred hradom (veľké lúky pred hradom), v okolí možnosť zájsť do lesa bez nutnosti sa presúvať autom

Možnosť parkovania: veľké parkoviská priamo pred hradom, zdarma

Občerstvenie/strava/ubytovanie: pred hradom sa nachádza kaviareň, rovnako je  na nádvorí hradu iná kaviareň (je tam detský kútik)  a vinotéka

Iné možnosti: v zime možnosť bežkovania, vychádzky do lesa, bicyklovania; piknik na lúke pred hradom; množstvo festivalov počas leta na hrade (pozri web stránku); výstup na vrch Kukla s vyhliadkovou vežou

Vhodnosť pre kočíky: pre všetky (rovinatý terén)

Detský kútik: áno (v kaviarni)

Hrad a okolie

Ak túžiš po úžasnej nenáročnej prechádzke pre seba a deti, určite skoč pozrieť na hrad Červený Kameň v pohorí Malých Karpát.

Budovy na nádvorí
Cesta do hradu cez nádvorie

Či už máš chuť na prehliadku hradu a  jeho pivníc alebo na piknik s deťmi v krásnom prostredí. Taktiež sa môžeš vydať na prechádzku v hradných záhradách a v areáli hradu a spojiť to s posedením v kaviarni.

S deťmi určite zájdi na hradnú severnú vežu (vstup zadarmo), z ktorej sa ti naskytne úžasný výhľad na okolie a dedinu pod hradom.

Nádvorie hradu Červený Kameň
Nádvorie hradu Červený Kameň
Výhľad zo severnej veže hradu Červený Kameň
Záhrady hradu Červený Kameň
Záhrady

Špeciálne v letných mesiacoch môžeš deti vziať na nočné prehliadky hradu Červený Kameň, prípadne si počas roka vybrať jeden z niekoľkých festivalov konajúcich sa na hrade aj pre deti.

Okolité prostredie ponúka prechádzku s nahliadnutím do starého kostolíka a lesa (oproti parkoviskám pred hradom). Ak si chceš dopriať aj turistiku, môžeš sa pokúsiť zdolať vrch Kukla, kde sa nachádza aj vyhliadková veža. Skvelý zážitok aj pre (už) chodiace detičky. Pre menšie odporúčam nosič, pre kočíky je terén už horší (strmší).

 

Vrch Kukla, ktorý vidieť z hradu
Lúky pred hradom ideálne na piknik

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohľad na vnútorný hrad v pozadí

Otváracie hodiny a vstupné

Okrem pondelka sa do hradného areálu v čase 9:30 – 15:30 dostanete. Ak by ste s deťmi chceli pozrieť areál a vnútro hradu, máš na výber zo 4 možných okruhov.

Objav viac tipov na výlet TU.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.