emamamamu_rajčinová omáčka_recept

Od 1 r.: Rajčinová omáčka z Talianska (vhodná aj na zavarenie)

Skvelá a chutná omáčka z rajčín. Použiteľná do cestovín, lazaní, či ďalších pokrmov a príloh. Odporúčam ju zavariť do pohárov, tie neskôr iba vyberieš, omáčku vyleješ a použiješ do pokrmu. A navarené budeš mať veľmi rýchlo. 

Rajčiny sa zavádzajú až po 1. roku veku dieťaťa, ak máš mladšie dieťa, odporúčam omáčku zavariť a podávať až po tomto veku (ak na ne nebude dieťa alergické).

Potrebuješ:

  • rajčiny (najlepšie odroda ,,býčie srdce“ – je mäsitejšia a má veľké plody) – cca. na 3 l šťavy
  • 3 stredné cibule
  • 2 väčšie mrkvy
  • olivový olej (nie panenský, ale na varenie)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • bylinky (bazalka, oregano, majorán)

emamamamu, rajčinová omáčka

Rajčiny umy a rozmixuj ich aj so šupkou v mixéri.  Vo veľkom hrnci si na olivovom oleji speň nakrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom a po chvíľke pridaj aj mrkvu nakrájanú na 0,5 cm hrubé kolieska. Pozor, aby ti suroviny neprihoreli. Keď bude všetko orestované, pridaj do zmesy rozmixované rajčiny. Posoľ a okoreň podľa chuti (ak chceš). Taktiež pridaj bylinky.

Var na miernom ohni po dobu 2 hod. Často miešaj. Medzitým si priprav umyté poháre (ja používam stredne veľké, tzv. ,,horčičáky“). Ak ti omáčka zhustne, ešte horúcu ju vlievaj do zaváraninových pohárov takmer až po okraj. Na vrch omáčky v pohári vlej ešte trošičku oliv. oleja. Poháre tesne uzavri umytými viečkami (nech ti ich kľudne dotiahne partner/muž). Následne poháre zavar – všetky naplnené a uzavreté poháre vlož do hrnca naplneného vodou a uveď do teploty 80-85°C (vysoká teplota vyháňa vzduch z pohárov von a potom pri chladnutí sa následne vzduch v pohári zmrští, viečko sa prehne pod vplyvom okolitého tlaku a priľne k poháru).

Vychladnuté poháre s omáčkou ulož do komory a použi v prípade potreby 😉 .

Dobrú chuť!

Ďalšie úžasné recepty pre deti TU.

Pozor: jedlo nesolíme, nekoreníme, necukríme v prípade, že ide o dieťa mladšie ako 1 rok!

Vhodnosť jednotlivých ingrediencií a ich postupnosť zavádzania si môžeš skontrolovať v prehľadnej tabuľke TU.

Pokrm z viacerých surovín a s obsahom lepku podávaj, ak si už alergickú reakciu na tieto suroviny vopred u dieťaťa vylúčil/-la tzv. jednodruhovým podávaním daných surovín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.