Chutná a rýchla polievka, ktorú si naša Ema zamilovala. Navyše tekvička hokkaido obsahuje veľa telu prospešných živín ako bielkoviny, vláknina i sacharidy, okrem nich aj vitamíny A,B,C, E, K a minerály ako železo, horčík a vápnik.
Potrebujeme:
- tekvičku hokkaido
- 1 cibuľku alebo pór
- olivový olej (prípadne kokosový olej)
- voda
- 1 PL lyžica domácej vegety (recept tu)
- 1 x 250g smotany na varenie/mlieko
- bylinky podľa obľuby (zázvor, kurkuma alebo štipka muškátového oriešku)
- 1 cesnak
- 1 ČL soľ
- tekvicový olej (krásne zneutralizuje chuť kokosového oleja)
Tekvičku hokkaido ošúp, prekroj a vnútro vydlab lyžičkou. Hokkaido nakrájaj na kocky, umytú a ošúpanú cibuľku taktiež nakrájaj na malé kúsky. Nakrájanú cibuľu opraž na oleji na miernom ohni do sklovita, následne pridaj nasekanú hokkaido tekvicu. Chvíľku spolu opraž a potom zalej vodou, v ktorej všetko povaríš cca. 20-30 minút. Keď tekvica zmäkne, dochuť domácou vegetou, soľou, nakrájaným cesnakom a bylinkami podľa chuti a veku dieťatka (ja som ochutila so zázvorom a muškátovým orieškom). Pomiešaj a ponorným mixérom rozmixuj všetky veľké kusy na hladkú polievku. Potom dolej smotanu/mlieko. Nechaj ešte zovrieť. Hotovo!
Pri servírovaní môžeš polievku ozdobiť tekvicovým olejom (tmavá stopa v polievke na obrázku) a opraženými kúskami chlebíka.
Pokrm z viacerých surovín a s obsahom lepku podávaj, ak si už alergickú reakciu na tieto suroviny vopred u dieťaťa vylúčil/-la tzv. jednodruhovým podávaním daných surovín.
Čítaj viac receptov TU.
PS: Ďakujem za zdieľanie, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.