Lietanie v tehotenstve: kedy a za akých podmienok?

Rada cestuješ, najmä lietaš? Ak si práve tehotná a rozmýšľaš nad výletom či dovolenkou lietadlom, mala by si si dať pozor na zopár vecí.

Kedy je lietanie v tehotenstve najviac vhodné?

Dovolím si uviesť vyjadrenie doktora Michala Klimenta, ktorý v diskusii na portáli sme.sk na túto tému povedal: ,,Nedoporučuje sa lietať hlavne na začiatku tehotnosti a v poslednom trimestri. Najmenšie riziko komplikácií je v období druhého trimestra. Rozhodnúť sa však vždy musí každá tehotná žena.“

Všeobecne sa teda uvádza, že až druhý trimester tehotenstva je najmenej rizikový. Musíš mať však bezproblémové tehotenstvo, byť úplne fit ty aj tvoj plod. Letecké spoločnosti v tejto súvislosti vyžadujú predloženie potvrdenia od gynekológa o tom, že tvoj zdravotný stav dovoľuje lietať. Odporúčam ti preto vždy vopred zistiť, či ho letecká spoločnosť vyžaduje a či potrebuješ potvrdiť tlačivo, ktoré ti poskytnú oni (napr. MEDIF = Medical Information Form)  alebo im stačí tlačivo od tvojho gynekológa.

Dokonca o lietaní v tehotnosti píše aj Bratislavské letisko vo svojich odporúčaniach. Uvádza, že pre tehotnú ženu do konca 28. týždňa tehotenstva (u niektorých dopravcov do 26. týždňa), ktorá je bez zdravotných komplikácií, neplatia žiadne obmedzenia pre cestovanie (neexistujú žiadne predpisy či nariadenia, ktoré by to obmedzovali).

Aké potvrdenia teda vziať do lietadla?

Odporúčam ti, vždy si so sebou:

  • vziať tehotenskú knižku,
  • od 28. do 36. týždňa (pri viacpočetnom tehotenstve od 32. t.t.) môže takáto žena cestovať výlučne s platným potvrdením od svojho ošetrujúceho lekára (spravidla nie starším ako 7 dní pred odletom). Tak pribaľ aj to.

PS: Existujú však aj výnimky. Niektoré letecké spoločnosti totiž presne definujú vo svojich prepravných podmienkach, týždeň tehotnosti (väčšinou vo vysokom štádiu tehotenstva), kedy ťa na palubu vôbec nepustia. Vždy si ich vopred naštuduj.

Sú aj obmedzenia pre tehotné počas letu?

Áno, sú. Tehotné ženy napr. nesmú:

  • sedieť pri núdzových východoch,
  • sedieť na núdzových sedadlách.

Pamätaj na to, ak si budeš chcieť vybrať sedadlo v lietadle.

Okrem toho nezabudni na pohodlné oblečenie, dostatok tekutín a pohybu počas letu, aby si sa vyhla tvorbe krvných zrazenín a opuchu nôh (najlepšie je sedieť pri uličke).  A určite sa vopred poraď so svojím gynekológom, ako predísť zbytočným zdravotným komplikáciám počas letu.

Čo vyžadujú od tehotných letecké spoločnosti?

Tu je prehľad pre nás vari najviac používaných leteckých spoločností:

  • Ryanair – potvrdenie o tehotenstve, tvojom zdravotnom stave a vhodnosti letieť musíš mať po 28. t.t.. Nájdeš ho na ich stránke.
  • WizzAir – rovnako ako Ryanair, potvrdenie po 28. t.t., lietať môžeš až do 34. t.t. (ak čakáš 1 dieťa), resp. 32. t.t. (ak čakáš viac detí)
  • Austrian Airlines – 2 týždne pred pôrodom už nemôžeš vstúpiť na palubu
  • British Airlines – potvrdenie musíš mať po 28. t.t..

                                                                                                    Čítaj viac článkov z kategórie TU.

 

Zdroj: primar.sme.sk; www.bts.aero/informacie/prakticke-rady/tehotenstvo/; web stránky leteckých spoločností

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.