Aký je ideálny prírastok váhy v tehotenstve?

Aj teba trápia úvahy nad tvojim prírastkom váhy v tehotenstve? Dala som dokopy zopár faktov o ideálnom priberaní a celkovej váhe pred pôrodom (ak čakáš 1 dieťa). Podľa nich uvidíš, či priberáš optimálne, alebo by si si trošku mala dať pozor ;).

Prírastok váhy v trimestroch

Ja som v tehotenstve pribrala 17 kg navyše k mojej počiatočnej hmotnosti. Najvyšší nárast váhy som mala v druhom trimestri. Inak išlo všetko podľa tabuliek, celkom som mala šťastie. Avšak sú aj mamičky, ktoré akoby nepribrali vôbec, iba im je vidieť zväčšujúce sa bruško a tiež maminky, ktoré priberú enormne.

V prvom trimestri by mala váha narásť o cca. 2 kg. Je to vždy individuálne. Niektoré tehotné môžu vplyvom nevoľností aj schudnúť, iné mamičky s malým množstvom podkožného tuku priberú výraznejšie. V tehotenstve sa totiž začne ukladať tuk potrebný počas dojčenia.  Iným mamičkám – čakateľkám – narastú aj prsia. V druhom trimestri môže byť ideálny prírastok váhy až do 6 kg. V poslednom trimestri, kedy bábätko v každom mesiaci priberie raz toľko ako v mesiaci predtým, môžeš pribrať celkom až 7 kg.

Oficiálne tabuľky uvádzajú celkový minimálny prírastok váhy do 41. týždňa 8,6 kg, maximálne 19 kg, ideálne a priemerne je to 12,2 kg (teda 17% prírastku ku koncu tehotenstva).

Na obrázku nižšie vidíš koľko priberie ideálne žena pred pôrodom a ako sa prírastok rozdeľuje medzi jednotlivé časti tela tehotnej ženy. Údaje sú pre ženu, čakajúcu iba 1 dieťa.

Prírastok váhy pred pôrodom u rodičky čakajúcej 1 dieťa. Približné ideálne rozloženie prírastku váhy v g/kg.

Prírastok váhy tehotnej pri podváhe, nadváhe a obezite

Prírastok na váhe sa môže líšiť aj podľa toho, či si pred tehotenstvom trpela napr. nadváhou či obezitou. Tabuľka nižšie uvádza pre každú situáciu odlišný ideálny prírastok váhy.

Rôzne východiskové situácie a prírastky váhy v trimestroch tehotnej.     Zdroj: Medon.sk

 

                                                                                                          Čítaj viac článkov z kategórie TU.

 

Zdroje: Tehotenská knižka, Medon.sk; Klimová, A.: Fyziologické zmeny v tehotenstve. IN: http://www.lf.upjs.sk/ceea/doc4/08%20Klimova%20Fyziologia%20tehotnej%20CEEA%202012-1.pdf

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.