klinčekový olej na zuby detí

RECEPT: klinčekový olej na boľavé ďasná detí

Používali ho už v Číne a Indii v 7. storočí. Dnes ho odporúčajú zubári na upokojenie bolesti zubov. Obsahujú ho aj zubné pasty, ústne vody a prostriedky dentálnej hygieny. Čo tak si ho vyrobiť doma?

klinčekový olej pre deti na zuby

Klinečky tlmia bolesť v oblasti úst (boľavé ďasná, afty), hoja rany/regenerujú, zmierňujú svrbenie a majú aj veľa iných užitočných účinkov. Ich účinok som vyskúšala i ja, keď sa mi prerezával zub múdrosti a ukrutne ma boleli ďasná okolo neho. Musím potvrdiť, klinčekový olej na zuby funguje. Zmiernil mi bolesť natoľko, že som mohla normálne fungovať. Odporúča sa preto aj na prerezávajúce sa zúbky detí. Ja radšej volím prírodné prostriedky, pokým sa uchýlim k tým farmaceutickým (teda liekom, mastiam a pod.). Pozor však na jeho koncentráciu. U detí sa odporúča nižšia. Radšej zavolaj pediatrovi a praď sa s ním.

Recept na môj domáci klinčekový olej tlmiaci bolesti zubov a ďasien nájdeš nižšie.

Potrebuješ:

  • 10 g celých klinčekov
  • 1 dcl oleja (najlepšie panenský – slnečnicový, príp. olivový)
  • menší pohár s vekom

Klinčeky vlož do pohára a zalej olejom. Zamiešaj a pohár pevne uzavri. Nechaj 14 dní lúhovať na slniečku. Každý deň zatras pohárom, aby sa klinčeky a olej premiešali. Po 14. dni klinčeky vylej a pohár s olejom nechaj uzavretý na tmavom mieste. V prípade boľavých ďasien, najskôr skús na dlani alergickú reakciu (potri si olejom malú časť dlane) a ak nezbadáš žiadnu reakciu, môžeš potrieť boľavé miesto (buď prstom alebo namočenou vatičkou).

Olej nepoužívaj sústavne viac ako  1 týždeň (odporúča sa prestávka).

                                                                                      Čítaj viac o zdraví detí  TU alebo objav ďalšie recepty TU .

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

2 komentáre

  1. Recept na klinčekový olej vyskúšam. Len neviem ako sa mi to zmestí do menšieho pohára, keďže to bude 1 liter oleja. 10 dl = 1 liter.

    1. Author

      Gabi, ďakujem🙏, preklep ako hrom. Určite vyskúšať olej treba. Mne pomohol, keď sa mi prerezával zub múdrosti a ten bol teda veľmi cítiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.