šiesta choroba emamamamu

ZDRAVIE: Šiesta choroba, treba sa obávať?

Asi najcennejšie, je zdravie bábätka. Verím, že ste na tom rovnako. Tak ako všetky mamy i ja som sa obávala prvej ,,vážnejšej choroby“ mojej malej. Prišla v podobe vírusu, ktorý je príčinou tzv. Šiestej choroby u detí.

Obávaná šiesta choroba je akútne ochorenie, pre ktoré je typické:

  • Príde z ničoho nič. Nám choroba prišla nečakane, z jedného dňa na druhý a rovnako ako prišla, aj nečakane odišla.
  • Veľmi vysoká teplota/horúčka 39st. C a vyššie, ktorá trvá až 4 dni (môže sa stať, že i o deň-dva dlhšie). Moja malá mala najvyššiu teplotu 39,7 st. C trvajúcu cca 4-5 dní. Mala veľmi horúce čelo a dlane. Naozaj nič príjemné.
  • Po ústupe horúčky výsyp drobnou bodkovo-škrvnitou vyrážkou červeno-ružovej farby. Emke výsyp trval 3 dni a potom zmizol.
    siesta choroba
    Škvrny po Šiestej chorobe u Emky

     

  • Šiestu chorobu detí vyvoláva herpetický vírus, jeho dva špecifické kmene. Nechcem sa rozpisovať podrobnejšie, nie sme na medicínskej konferencii. 😉
  • Choroba sa prejaví cca do 2 týždňov po nakazení sa. My sme vôbec nevedeli, že sa Ema nakazila. Až keď jej vystúpila teplota. Odporúčam pre istotu ísť k lekárovi, nech vylúči bakteriálnu infekciu prostredníctvom CRP vyšetrenia z krvi. Pri bakteriálnej je nutné užívať antibiotiká, pri vírusovej (teda aj pri Šiestej chorobe) nie. Všeobecne sa Šiesta choroba rieši zrážaním teploty, produktmi, ktoré sú určené pre deti na zrážanie teplôt. Aj nám to bolo odporučené. Vždy pri horúčke nad 39st. C. Kombinovala som to s vlažnými zábalmi na vrchnej časti trupu (5 minút a tri opakovania) alebo osprchovaním v sprche. Zábalmi vieš zraziť teplotu až o 1 stupeň. Pozor na teplotu vody, treba si uvedomiť, že telo dieťaťa je veľmi rozhorúčené a aj vlažná voda ho môže veľmi studeniť, preto rob zábaly opatrne, dbaj na teplotu vody. Dieťa bude síce plakať, bude mu to nepríjemné, ale nezľakne sa tak.

Pikoškou je postup doktorky na pohotovosti, kam sme museli ísť na druhý deň  od nástupu choroby. Emke veľmi stúpla k večeru teplota, bola veľmi ospalá, báli sme sa. Staršia pani doktorka, jej pozrela do hrdla, spýtala sa pár otázok a hotovo. Predpísala hneď antibiotiká, žiadne CRP na vylúčenie typu infekcie (ani nám ho neodporučila)…Na moju otázku, čo to teda Emka má, odvetia: ,,Však hrdlo…“. Milé od nej… tomu sa hovorí profesionálny prístup….minimálne kurz komunikácie s pacientom by mala určite absolvovať. Predpísané antibiotiká som nepodala (do rána som zrážala teplotu čapíkmi). Radšej som ráno zašla k našej pediatričke a tá Emke urobila CRP vyšetrenie (trvá 3 minúty). To vylúčilo nutnosť brať antibiotiká!!! Nekomentujem  k prístupu doktorky na pohotovosti. Moje odporučenie – vždy trvaj na CRP vyšetrení.

PS: Pri akýchkoľvek podozreniach a zmene zdravia tvojho dieťaťa, vždy jeho stav konzultuj s detským lekárom.

                                                                                                        Čítaj viac článkov z kategórie TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.