katarinka, dechtice, naháč, kláštor, výlet

Tip na výlet: zrúcanina kláštora sv. Kataríny (tzv. ,,Katarínka“)

Ďalšia skrytá história v útrobách pohoria Malé Karpaty. Krásny zážitok s deťmi, keďže uvidia zrúcaninu kláštora, starú lesnú železničku a prípadne i vodný prameň v lese. Katarínka je veľmi vyhľadávaná práve rodinami s deťmi.

Základné fakty

Kde sa nachádza: medzi obcami Naháč a Dechtice, v pohorí Malé Karpaty, západné Slovensko  (GPS: N 48 o 33′ 19.2“   E 17 o 32′ 09.4“)

Dostupnosť: najlepšie autom na centrálne parkovisko alebo autobusom do obce Dechtice a odtiaľ peši po hlavnej ceste smer obec Naháč (na kopci za obcou Dechtice je smerová tabuľa)

Náročnosť: ľahká prechádzka (cca. 20 min. peši od parkoviska k zrúcanine), skôr pre športový kočík a nosiče

Možnosť parkovania: veľké parkovisko cca 1,4 km od hlavnej cesty na poli (vedie k nemu štrková cesta pre autá), zdarma

Občerstvenie/strava/ubytovanie: občerstvenie iba vlastné, turistické posedenia a ohniská na opekanie sú vedľa zrúcaniny

Iné možnosti: prechádzka k neďalekému vodnému prameňu, k rekreačnému objektu Planinka, obhliadka pozostatkov lesnej železničky s kópiou vozňov a trate.

Vhodnosť pre kočíky: pre klasické kočíky po rázcestie, inak skôr športové kočíky

Detský kútik: nie

,,Katarínka“ a jej okolie

Nechajte sa pozvať na príjemný výlet v lese. Video nižšie zobrazuje zrúcaninu kláštora sv Kataríny (známeho aj ako ,,Katarínka“) a jej bezprostredné okolie. K zrúcanine prídeš po 20 minútach chôdze od centrálneho parkoviska (na obr.).

Centrálne parkovisko 1,4 km od hlavnej cesty
Časť výstavy lesnej železnice

Cesta je lesná, avšak vhodná aj pre kočíky. Cca. po 15 minútach prídeš na rázcestie so smerovou tabuľou.  Môžeš sa vydať dvomi smermi – rovno cez múzeum starej železničnej trate (obr.) s modelmi starých vlakových súprav až prídeš po zrúcaninu alebo vľavo cez úzku lesnú cestičku k prvým zrúcaninám. Múzeum železnice je veľmi zaujímavou atrakciou pre detičky.

Pozostatky kláštora sú celkom rozsiahle. Kláštor pozostáva z viacerých budov. Z kostola sa zachovala veža a múry. Dá sa vyjsť aj na vrchol veže Katarínky a vychutnať si vyhliadku (sú však striktné pravidlá kedy a ako). Deti sa môžu zahrať na okolitých lúkach alebo si s nimi môžeš užiť opekačku na blízkych ohňových stanoviskách. Pri kostole sú aj turistické posedenia a náučné tabule znázorňujúce kláštor kedysi a taktiež vykopávky nájdené v útrobách zrúcaniny. S deťmi môžeš zájsť aj k blízkemu vodnému prameňu, smerovú tabuľu k nemu nájdeš na rázcestí pred múzeom železničky.

Ak zatúžiš po pikniku, okolité lúky sú na to ako stvorené. Ak po dlhšej turistike, kľudne sa vydaj po príjemnej lesnej ceste až na tzv. Planinku. Rekreačný objekt neďaleko.

Výlet zaberie pol dňa. Je to úžasné miesto plné ticha a relaxu. Veľmi obľúbené práve rodinami s deťmi.

Objav viac tipov na výlet TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom. ❤

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.