Tip na výlet: Smolenický zámok a okolie s deťmi

Na západnom Slovensku je niekoľko zámkov, ktoré je výborné vidieť s deťmi. Smolenický zámok je jedným z nich. Je zasadený do krásneho prostredia s možnosťou ďalších, napr. turistických či historických zážitkov.

Základné fakty o Smolenickom zámku

Kde sa nachádza: Trnavský kraj, okres Trnava, Smolenice  (GPS: N48°30’49“ E17°25’57“)

Dostupnosť: najlepšie autom (dediny Smolenice vedie cesta do mierneho kopca pod kostol s parkoviskom)

Náročnosť: ľahká prechádzka, terén s miernym kopcom po asfaltovej ceste, v okolí možnosť zájsť do lesa bez nutnosti sa presúvať autom

Možnosť parkovania: menšie parkovisko pred kostolom, ktorý je cca. 10-15 min. peši od zámku

Občerstvenie/strava/ubytovanie: pod zámkom sa nachádza koliba s kaviarňou a detským kútikom, v obci aj reštaurácie a ubytovanie

Iné možnosti: turistika na okolité kopce (Záruby, Čelo, Havrania skala a pod.), návšteva rekreačnej oblasti Jahodník a jaskyne Driny (cca. 5 min. autom od zámku), hradisko Molpír, piknik na lúke pod zámkom; festivaly počas leta

Vhodnosť pre kočíky: pre všetky (k zámku vedie asfaltová cesta)

Detský kútik: áno (v kaviarni)

Smolenický zámok a okolie

Vedela si, že na západnom Slovensku máme zámok upravený podľa vzoru stredofrancúzskych zámkov? Je to práve Smolenický zámok v pohorí Malé Karpaty. Jeho krásu podčiarkuje aj mohutná veža s vyhliadkovou terasou. V minulosti patril známemu rodu Pálffy, dnes je sídlom Slovenskej akadémie vied. Aj preto sú otváracie hodiny zámku pre verejnosť iba v letných mesiacoch júl a august. V ostatných mesiacoch sa, žiaľ, na jeho nádvorie ani dovnútra nedostaneš.

Smolenický zámok, výlet s deťmi
Cesta k zámku
Rázcestie pod zámkom a výhľad na hradisko Molpír
lúky pod Smolenickým zámkom vhodné aj na piknik či hru

 

Okolie Smolenického zámku je krásne a prídeš si s deťmi na svoje i tam. Kým z parkoviska pred kostolom vyjdete peši po asfaltke až k múrom zámku, určite si všimneš rozľahlé lúky rozpriestierajúce sa pod ním, míňať budete aj bývalé jazierko či amfiteáter. Na lúkach pod Smolenickým zámkom sa v lete organizujú aj festivaly.

Ak zatúžiš po ďalšej príjemnej turistike vhodnej aj pre menšie ratolesti, môžeš zvoliť vychádzku na hradisko Molpír zo staršej doby železnej na protiľahlom kopci. Vedie tadiaľ náučný archeologický chodník.  Stačí, ak sa od kostola vydáš doľava (Smolenický zámok je po ceste vpravo od neho). Spočiatku je lesná cesta strmá, prechádzať budeš okolo modelov domčekov z minulosti. Určite zaujmú aj tvoje detičky. Vyššie už bude cesta prijateľnejšia aj pre mestské kočíky. Po výstupe úplne na vrch objavíš nielen pozostatky hradiska, ale aj úžasný výhľad na dolinu Hlboča pod kopcom i okolitú krajinu (je to veľmi strmý kopec).

Ak deti zvládnu aj náročnejšiu turistiku, skúste vybehnúť na Havraniu skalu odkiaľ je taktiež úžasný výhľad. Prípadne pokračujte ešte ďalej na vrch Záruby.

Poprechádzať sa môžte aj v rekreačnej oblasti Jahodník v Smolenickom krase, do ktorého patrí jaskyňa Driny (prístupná od 1.4 do 31.10.) a dolina Hlboča (dlhá 4,5 km/1,5 hod.) s jediným vodopádom v Malých Karpatoch s výškou 9 m.Nachádza sa 5 min. autom v smere do Pezinka. Nájdeš tam veľké parkovisko a chatovú oblasť. Z parkoviska peši môžeš navštíviť aj jaskyňu Driny. Nájdeš tu aj reštauráciu.

Už len zbaliť deti a hybaj na výlet. 😉

                                                                                               Objav viac tipov na výlet TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.