16 právd, ktoré ti pred pôrodom radšej nikto nepovie

Obdobie pred dieťatkom je úplne iné ako s ním. Obdobie ,,s ním“ je krásne, ale aj ťažké. Začína to tehotenstvom a trvá celý život. Najmä prvo-mamičky si to nedokážu uvedomiť a okolie im (asi) zo zdvorilosti nespomenie, čo sa s daným obdobím nerozlučne spája. Čo mamičky čaká, na čo sa treba pripraviť. Ak máš guráž a chceš sa dozvedieť 16 právd, čítaj ďalej.

16 právd materstva

Tu je sľúbený zoznam, čo ťa čaká a čo neminie:

  1. Možno už tušíš, že počas prvých dní/ xy mesiacov tehotenstva ti bude trocha divne. Buď budeš mať neskutočnú kyselinu, prípadne budeš zažívať nechutenstvo, alebo naopak ti bude z niektorých vôní a chutí nevoľno, u nikoho to vyústi do zvracania… Nič príjemné. Ale dá sa to prežiť. Zväčša druhá polovica tehotenstva už je pohodička a budeš jesť všetko s VEĽKOU chuťou. Teš sa na ňu!
  2. Počas tehotenstva celkom iste priberieš. Minimálne o váhu bábätka a ďalších zväčšujúcich sa orgánov či pribudnutých tekutín, ktoré zabezpečujú a súvisia s vývinom bábätka v brušku.
  3. Na konci tehotenstva sa budeš cítiť ako veľryba. Nemotorná veľryba. Bruško ti zabezpečí obtiažne vstávanie, obliekanie a obúvanie sa, spánok či sprchovanie sa. Pridružiť sa môžu aj opuchnuté nohy…. Budeš sa už určite tešiť na pôrod 😉 .
  4. Po pôrode to už nebude o tebe. Celý svet sa bude točiť okolo dieťatka. A najmä ty. Doslova.
  5. Kontakt koža na kožu s dieťatkom a prvé prisatie sa novorodenca na bradavku je nesmierne dôležité! Najmä ihneď na pôrodnej sále. Nenechaj sa o to pripraviť! Nikto nemá právo odoprieť vám toto puto, ktoré ovplyvní nielen bábätko, ale aj tvorbu materského mliečka a úspešné dojčenie.
  6. Bolesť sťahujúcej sa maternice po pôrode. Pre mňa bola nepríjemnejšia ako pôrod. Môj pôrod bol oproti bolesti maternice ,,malina“. Preto ak nebudeš môcť bolesť vydržať, vypýtaj si v nemocnici tabletku proti nej. Mne veľmi pomohla.
  7. Po pôrode sa už nevyspíš. Žiadny neprerušovaný spánok až do rána. To skončí. Tešiť sa na neho môžeš tak akurát až po odchode detí z domu… Nepreháňam.
  8. Spánok sa nedá pred pôrodom ,,nadspať do zásoby“. Kiež by sa to dalo… Môžeš o tom akurát tak vtipkovať s kolegyňami a kamarátkami. Žiaľ…
  9. Všetci sa na bábätko tešia, sľubujú pomoc. Ale!…na všetko okolo bábätka budeš zväčša aj tak sama. Keďže starí rodičia chodia ešte do práce a oteckovia tiež. Takže si to ,,vyžerieš“ viac ako v minulosti, keď naše mamy mali svoje mamy už doma na dôchodku. A nezabúdaj, vtedy boli babky oveľa mladšie. Teraz ich po pol hodinovej návšteve vnúčaťa môžeš uložiť spať s ním 😉 .
  10. Zúfalstvo v prvých týždňoch po pôrode. Pramení tak z tvojho hormonálneho výkyvu po pôrode ako aj z nevyspatia. Treba vydržať! Všetko sa postupom času určite zlepší 🙂 .
  11. Dojčenie nie je vôbec jednoduché. Niekedy sa nespustí tak, ako očakávaš. Preto sa pred pôrodom priprav, naštuduj všetko potrebné, máš na to vtedy kopu času. Využi ho.
  12. Keď už si budeš myslieť, že jedno náročné obdobie dieťatka ste vyriešili, tak príde druhé…  (zuby, choroby, nespavosť, odmietanie jedla a pod.)
  13. Ak máš náhodou super novorodenca, ktoré neplače, prespí celú noc a vlastne ani nevieš, že si s ním v 1 miestnosti, gratulujem ti! Ale aj tak si myslím, že ide o science fiction a zatajuješ viac, ako je dobré.
  14. Každé dieťa je iné. Ak plánuješ viac ako 1 bábätko vedz, že jedno môže byť anjel a druhé čistý opak. Až tak, že ti odporúčam opakovať si formulku z posledného bodu tohto zoznamu 😉 .
  15. Toto určite už poznáš, ale nemôžem to v zozname vynechať – na záchode už nebudeš nikdy sama. Vlastne nikde už nebudeš sama. Porodila si totiž malého klieštika, ktorý je od teba úplne závislý a nasleduje ťa kamkoľvek ideš. Niektorí aj do svojej 30-ky…
  16. Na koniec jedna rada. Keď už budeš mať pocit, že tvoje zúfalstvo dosiahlo najhlbšie dno, opakuj si: ,,Je to len obdobie.“

Dúfam, že som ti materstvo veľmi neznechutila. Ono to je tak, že keď sa nakoniec ohliadneš po tom všetkom dozadu, zistíš, že až také strašné to nebolo. Naozaj ide iba o obdobie, ktoré sa ti niekedy už nemusí 2. krát opakovať. Užívaj si teda všetko okolo toho. Mamy, predsa vydržia aj nemožné!

Čítaj viac článkov z kategórie TU.

 

Foto:Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.