Možnosti odberu a uskladnenia pupočníkovej krvi dieťaťa (aj zdarma)

Pred pôrodom som i ja uvažovala o jej odbere a uskladnení. Valilo sa na mňa množstvo informácií. Najmä marketingových. Vďaka nim som sa zoznámila s komerčnou spoločnosťou, ktorá odber i uskladnenie za nemalé peniažky zabezpečuje. Existuje však aj iná možnosť, o ktorej sa dozvieš viac v texte.

Unikátnosť kmeňových buniek

Rozhodnúť o odbere z pupočníka novorodenca sa musíš pred pôrodom. Je nutné vykonať viacero krokov. Najdôležitejší je aký spôsob odberu a uskladnenia si vyberieš, následne odkiaľ chceš kmeňové bunky odobrať.

V pupočníku a placente sa po narodení dieťatka nachádzajú tzv. kmeňové bunky (základné bunky), ktoré nemajú špecializované použitie. A to je ich unikátnosť. Neskôr nadobudnú schopnosť špecializovať sa a následne nimi vieme liečiť, či obnoviť chorobou poškodené tkanivá (leukémie, autoimunutné ochorenia a mnohé iné). Tieto bunky sa už neskôr v tele človeka netvoria. Môžu byť odobraté a uskladnené iba pri narodení.

Kmeňové bunky (ich niekoľko druhov) sa nachádzajú v troch častiach – v krvi a v tkanive pupočníka a v tkanive placenty dieťaťa . Všetky tri zdroje sa dajú i odobrať.

Možnosti odberu kmeňových buniek novorodenca

Z médií, avšak tendenciu hovoriť iba o jednej (platenej) možnosti odberu a uskladnenia pupočníkovej krvi (kmeňových buniek z nej) majú aj niektoré nemocnice, sa dozvieš väčšinu informácií o platenej možnosti. Avšak existuje aj druhá možnosť, tá je ZDARMA.

Vybrať si preto môžeš z odberu a uskladnenia (= zamrazenia):

  1. pre vlastnú potrebu dieťaťa (za poplatok odber aj za uskladnenie), teda rodičia dieťaťa sú jej vlastníci a dieťa má na ňu okamžitý nárok (je k dispozícii prioritne len jemu), pri niektorých ochoreniach môže byť použitá aj pre súrodenca dieťaťa.
  2. do darcovskej banky (zadarmo), kde je krv tvojho novorodenca použitá pre potrebu liečby inej osoby, cudzieho človeka kdekoľvek na svete. Zároveň však má nárok na takúto pomoc i tvoje dieťatko, keď to bude nevyhnutné pre jeho liečbu v budúcnosti. Samozrejme i bez predchádzajúceho darovania. Darovaním len prispeješ k väčšej vzorke krvi, ktoré po posúdení jej vhodnosti, môže byť evidovaná v registri darcov a môže zachrániť napr. život inému pacientovi. Zoznam nemocníc, ktoré vykonávajú odbery pupočníkovej krvi do darcovskej banky sú:
    • Bratislava (Antolská, Kramáre, Ružinov, Koch)
    • Čadca
    • Košice (SNP, Šaca, Rastislavova)
    • Martin
    • Nitra
    • Prešov
    • Stará Ľubovňa
    • Trenčín
    • Trnava
    • Žilina

V oboch prípadoch musíš o odber a uskladnenie požiadať. Kontaktovať poskytovateľa tejto služby (posurfuj web). Je na tebe, či sa pre odber rozhodneš  a akú možnosť si vyberieš, oba odbery sprevádza proces vybavovania. Verím, že som ti pomohla sa zorientovať v danej problematike a budeš lepšie vedieť posúdiť možnosti, ktoré sa ti ponúkajú.

                                                                                                            Čítaj viac článkov z kategórie TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie článku, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

Zdroj informácií: web Eurocord

Zdroj foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.