nohy, chôdza dieťa

Fyzioterapeut radí: Chodiť vnútri naboso alebo v topánkach?

Aj ty sa pýtaš, ako/v čom má vlastne chodiť dieťatko na tvrdom povrchu (napr. doma)? Či má byť bosé alebo či mu obuť  topánky? Podľa fyzioterapeutov je viacero faktorov, ktoré treba brať do úvahy.

Ideálna detská chôdza po dlažbe

Klasická situácia v našich domácnostiach – mám doma dlažbu, avšak neviem, či po nej má moje dieťa chodiť naboso. Neškodí mu to? Nemalo by mať predsa len obuté aj papučky? Aké?

Fyzioterapeuti priznávajú, že chôdza dieťaťa po podlahe ako takej, nie je úplne prirodzená. Je to podobné situácii, keď dieťa chodí v tvrdej, nevhodnej obuvi:

  • Ak má dieťa obutú nevhodnú topánku, nech radšej v takej topánke nechodí. Chôdza v nevyhovujúcej topánke (šírka, tvar, ohybnosť) nie je vôbec vhodná. Rovnako ako pri chôdzi po tvrdej podlahe, chôdza dieťaťa v rovnej a tvrdej topánke nepodporuje tvar chodidla a ani správnu prácu prstov počas chôdze.
  • Správna práca prstov  je dôležitá pre udržanie rovnováhy dieťaťa. Napr. ak dieťa chodí bosé, musí vyvažovať prácu prstov nohy. Tie sa pri chôdzi krčia a snažia sa “zachytiť” podlahy. Rovnováhu zabezpečujú najmä malíček a palec.
  • Na správny vývin chôdze chodidiel vplýva (okrem svalov nôh) niekoľko faktorov – dotyky, teplota a povrch (koberec, dlažba, plávacia podlaha a pod.).
  • Vývin klenby chodidla závisí tiež od vyššie spomenutých faktorov. Reagujú na ne totiž nervové vlákna na chodidle.
  • A čo taká vložka v topánke? Vložky tlačia na tukový vankúšik chodidla, ktorý potom utláča svaly a tie preto nemajú priestor na správnu prácu. A čo sa potom stane? Začnú chabnúť… Takže vložku do topánok fyzioterapeuti neodporúčajú.

Čo je teda ideálne z hľadiska správneho vývinu chôdze detí? Vo vnútri určite buď naboso (ak to klimatické podmienky dovolia) alebo v ponožkách. Daj si však pozor na šírku ponožiek. Nemali by byť úzke, aby mohli svaly chodidla správne pracovať.

Čítaj viac zaujímavých informácií o zdraví detí TU.

 

Zdroj: FyzioWell

Foto: Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.