emamamamu, pieskoviská

Pieskoviská a ich riziká pre deti

Aj tvoje dieťa sa rado hrá na pieskovisku? Je toto pieskovisko pravidelne udržiavané? Vieš, aké riziká mu hrozia, ak sa piesok v nich  neudržiava ako má?  Všetky odpovede ti píšem v príspevku.

Piesok náš obľúbený a aj nebezpečný…

O piesok a pieskovisko sa treba starať. O každé. Aj o to doma na záhrade, v parku, na sídliskách v pieskoviskách, ale aj o to na prenajatých plochách či prevádzkach. Všade, kde sa hrajú deti.  Tak hovorí Regionálny ústav zdravotníctva, ktorý cituje zákon:

,,Podnikatelia a právnické osoby, ktoré prevádzkujú zariadenie pre deti a mládež majú povinnosť zabezpečiť pravidelné čistenie a udržiavanie vonkajších i vnútorných priestorov zariadenia pre deti a mládež tak, aby nepredstavovali riziko v dôsledku mikrobiálneho a iného znečistenia.“

To znamená aj ihrísk v ich správe. Nestačí ich len čistiť, ale treba ich aj zakrývať. Ak sa totiž nedodržiava hygiena, tvoje dieťa sa môže nakaziť rôznymi chorobami vyvolanými baktériami, parazitmi a vírusmi… Napr.:

  • salmonelóza (po zjedení znečisteného piesku hrozia vodnaté hnačky, bolesť hlavy, vysoké teploty, u menších detí ťažká dehydratácia)
  • toxoplazmóza (vajíčka z výkalov mačiek v piesku – v dospelosti sa prejaví potratom dieťaťa)
  • giardióza (piesok znečistí mačka, po jeho zjedení sa ochorenie prejaví tráviacimi ťažkosťami)
  • toxokaróza (škrkavky z trusu mačiek a psov v piesku spôsobia človeku ťažké poškodenie orgánov)
  • a iné..

Okrem mikróbov, na deti v pieskoviskách číha aj znečistenie v podobe injekčných ihiel či rozbitého skla. Takto hrozí nákaza žltačkami typu B a C a HIV! Preto vždy pohľadom skontroluj pieskovisko, do ktorého dieťatko púšťaš. Rozmysli si aj, či mu dovolíš sa v ňom hrať bez topánok. Ak by sa mu nebodaj podarilo poraniť sa ihlou či sklom v piesku, určite ihneď kontaktuj detského lekára. Predtým však rýchlo ranu ošetri, dezinfikuj!

Vždy keď vidím pieskovisko, vybaví sa mi spomienka, keď som raz videla mačku ako sa chodí vyšpiniť do jedného (súkromného) detského pieskoviska. Dosť často. Opakovane. Vyšpinila sa a pekne si to po sebe do toho piesku aj zahrabala. Fuj. Myslím, že mala vtedy hnačku (a ani len nechcem pomyslieť akého parazita v truse…). Odvtedy keď môžem, pieskoviskám sa oblúkom vyhnem. Najmä tým, ktoré nie sú zjavne a pravidelne kontrolované a kryté…

Ako sa treba starať o pieskovisko a kto jeho stav kontroluje?

Keďže sezóna pieskovísk trvá od 1. marca do 30. novembra musia prevádzkovatelia (obec. mesto, podnikateľ, fyzická osoba) počas sezóny pieskovisko:

  • čistiť,
  • prekopávať,
  • prehrabávať a
  • polievať pitnou vodou, alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody.

Musia tak vykonať najmenej 1x za 2 týždne! Si si istá, že je takto postarané aj o vaše obľúbené pieskovisko? Ak nie, vedz, že o čistení a udržiavaní pieskoviska musia jeho prevádzkovatelia viesť záznamy. Ak aj napriek tomu pochybuješ o jeho hygiene, kontaktuj jedno z nižšie uvedených orgánov:

  1. Ak si nie si istá stavom a kvalitou piesku v pieskovisku, kontaktuj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva
  2. Ak si nie si istá technickým stavom a bezpečnosťou detských atrakcií na ihriskách kontaktuj: Slovenskú obchodnú inšpekciu.

 

Foto: Pixabay

Zdroj: http://www.ruvztv.sk; http://www.uvzsr.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.