DOJCENIE laktacna poradkyna

LAKTAČNÁ PORADKYŇA: Ako a kedy sa pripraviť na dojčenie a predísť problémom? (1. časť)

Ak máš otázky súvisiace s dojčením, prečítaj si skvelý rozhovor s lekárkou a laktačnou poradkyňou MAMILY o problémoch s dojčením. Aj ja som sa ako čerstvá mamička potýkala s problémom menom ,,rozbeh a zotrvanie v  dojčení“.  V tej chvíli som si uvedomila, ako veľmi je potrebné sa dojčeniu venovať a najmä pripraviť sa na neho aj pred pôrodom. V hlave mi vírilo množstvo otázok. Ale komu ich položiť? Keď je problém s dojčením, za kým treba ísť? Už nemusíš tápať, prinášam ti rozhovor s lekárkou, profesionálnou laktačnou poradkyňou  a predsedníčka vari najznámejšieho občianskeho združenia na Slovensku a v Česku, ktoré zastrešuje odborné poradenstvo pri dojčení, s MUDr. Luciou Kantorovou.

MUDr. Lucia Kantorová, MAMILA

Lucia, ako dlho sa venujete pomoci mamám pri dojčení?

Poradenstvu pri dojčení sa ja osobne v našom združení venujem už viac ako 7 rokov. MAMILA funguje už od roku 2002 a ako odborný garant ho vedie profesor pediatrie Jack Newman. V našej organizácii  pôsobia mnohí odborníci – lekári, zdravotníci, zdravotné sestry a pôrodné asistentky, psychologičky ako aj ženy mnohých iných odborností a profesií, ktorí pomáhajú ženám pri dojčení.

Ako skúsená laktačná poradkyňa (ďalej iba LP) sa v praxi stretávate s mnohými (budúcimi) mamičkami. Aká je súčasná situácia na Slovensku a jej vývoj? Vyhľadávajú mamičky pomoc LP alebo riešia problematiku svojho dojčenia skôr súkromne?

Viac ako 95 % žien je ešte pred pôrodom rozhodnutých, že chcú dojčiť. Štatistiky o počte detí dojčených v 6. mesiaci ukazujú, že je dojčená menej než polovica detí. Logicky sa natíska otázka: čo sa stane, ak zo skupiny žien, z ktorých takmer každá chce dojčiť, už po pol roku z nich dojčí iba polovica? Odpoveď znie: Chýba praktická pomoc pre prekonávanie problémov s dojčením. Chýba podpora a povzbudenie celej spoločnosti. My sa v rámci pôsobenia našej organizácie MAMILA  takmer 20 rokov snažíme túto situáciu u nás zmeniť.  A darí sa nám. Za posledné roky sa nám totiž podarilo dramaticky zvýšiť počet dojčených detí v 6 mesiacoch a detí, ktoré sú dojčené dlhodobo do samoodstavenia. Naše postupy a rady sú preto funkčné a plošne odskúšané. Viacerí odborníci na dojčenie zo sveta označujú Slovensko za svetový unikát v podpore dojčenia práve vďaka našim aktivitám.

Laktačná poradkyňa vyškolená vašim združením sa teda zdá byť tým pravým odborníkom, ktorého by mala mamička osloviť, ak má problémy pri dojčení. Ozrejmite preto mamičkám, v čom je podstata práce LP v praxi? V akom období tehotenstva, resp. materstva môžu využiť jej pomoc?

Profesionálne laktačné poradkyne sú rodinám k dispozícii prostredníctvom zoznamu poradkýň na našej webovej stránke a sprevádzajú ich počas celej dĺžky trvania dojčenia, konkrétne:

  • už v tehotenstve môže poradkyňa pripraviť rodinu na dojčenie,
  • taktiež v období tesne po pôrode,
  • a aj v ďalších mesiacoch a rokoch dojčenia.

Naše poradkyne pomáhajú ženám riešiť rôzne problémy s dojčením formou individuálneho poradenstva, väčšinou priamo u nich doma. Podporu a pomoc s dojčením môžu rodiny počas obdobia dojčenia nájsť aj v podporných skupinách dojčenia, kde sa stretáva viacero žien s deťmi a spoločne sa s poradkyňou rozprávajú o tom, čo ich konkrétne zaujíma o dojčení a navzájom zdieľajú skúsenosti a podporujú sa v dojčení.

Mnohé mamičky sa možno zdráhajú osloviť poradkyňu aj preto, lebo sa obávajú, že je pre ne poradenstvo drahou záležitosťou. Platí sa za neho?

Ženy si majú možnosť vybrať medzi poradkyňami, ktoré poskytujú poradenstvo zadarmo a poradkyňami, ktoré sa poradenstvu venujú na plný úväzok a ich služby sú spoplatnené. Laktačné poradenstvo by mal zdravotný systém preplácať, lebo investícia do dojčenia sa vyplatí a mnohonásobne sa vráti. Stačí, aby si matka kúpila jedno balenie umelého mlieka a fľašku a zaplatí viac ako za laktačnú poradkyňu. Momentálne začali v Českej republike niektoré zdravotné poisťovne preplácať laktačné poradenstvo našich poradkýň. Veríme, že túto možnosť si od svojich zdravotných poisťovní vyžiadajú aj ženy na Slovensku.

Materské mlieko je unikátne, o tom niet pochýb. Povedzte, aké sú hlavné výhody dojčenia pre matku a dieťa?

Dojčenie je dôležité najmä pre zdravie matky aj dieťaťa. Dojčenie dokáže dieťa uspať, upokojiť, zvýšiť  alebo znížiť teplotu, pomôcť pri chorobe, rozvíjať mozog, rozvíjať ústnu dutinu, rozvíjať vzťah matky a dieťaťa. Je toho naozaj veľa…

Ako ste už vyššie spomenuli, na dojčenie je možné sa pripraviť už pred pôrodom. Je to potrebné? Prečo je to dôležité sa zaujímať o dojčenie, keď ešte aktívne nedojčíme?

Mnohé ženy si myslia, že dojčenie bude automatické a málokedy sa ešte v tehotenstve zaujímajú o to, aké kroky vedú k čo najlepšiemu začiatku dojčenia. Po pôrode ich potom problémy zaskočia a bez pomoci často nedokážu nájsť účinné riešenie vzniknutej situácie. Preto je dôležité sa na dojčenie pripraviť už počas tehotenstva. Odporúčame matkám stretnúť sa už v tehotenstve s profesionálnou laktačnou poradkyňou, prípadne navštíviť jej školu dojčenia pre tehotné. Matkám môže pomôcť aj naša kniha  s názvom Praktický návod na dojčenie, ktorá je špeciálne určená tehotným ženám pre obdobie prvého týždňa po pôrode a ponúka praktické vysvetlenia a návody, ako riešiť situácie, ktoré riešia ženy v pôrodniciach.

Aké sú typické problémy pred pôrodom, s ktorými sa stretávate v praxi a ktoré jasne poukazujú na potrebu riešiť situáciu s LP?

Pred pôrodom môže laktačná poradkyňa pripraviť ženu na dojčenie ako aj na kontakt koža na kožu bezprostredne po pôrode. V druhom alebo ďalšom tehotenstve ženy s laktačnými poradkyňami riešia svoje prechádzajúce skúsenosti s dojčením, hľadajú vysvetlenia, prečo sa stalo to, čo pri dojčení zažili, rozprávajú sa o svojich sklamaniach a získavajú povzbudenie a informácie, ktoré im pri prvom dieťati chýbali. Okrem toho sa často pýtajú na tandemové dojčenie staršieho a mladšieho dieťatka alebo na pokračovanie dojčenia v tehotenstve.

A aké sú typické problémy nastávajúce naopak po pôrode, ktoré vie LP vyriešiť ?

Najčastejšími problémami sú neprisávajúce sa bábätko, bábätko, ktoré nepriberá, plače a hnevá sa pri dojčení a bolestivé dojčenie. Veľmi častou situáciou, ktorú riešime, je uplakané, nespokojné bábätko, ktorú podľa popisu rodičov „bolí bruško“.  V podstate ide o akúkoľvek situáciu s dojčením, keď má žena pocit, že si nevie rady alebo má už dojčenia plné zuby a uvažuje, že s dojčením skončí. Ak to zhrniem, ide o tieto situácie:

  • bolesť pri dojčení (bolestivé bradavky alebo bolestivé prsia alebo akékoľvek problémy s bradavkami)
  • plač bábätka
  • nepriberanie bábätka/neprospievanie (alebo ženy, ktoré chcú prestať dokrmovať umelým mliekom)
  • neprisávajúce sa bábätko
  • nedostatok materského mlieka
  • zavádzanie príkrmov a ako pokračovať v dojčení
  • spánok dojčeného bábätka
  • nočné dojčenie, dojčenie po ležiačky
  • otázky o dojčení väčších detí
  • ako prestať používať fľašku či klobúčik
  • ako nosiť bábätko v nosiči či šatke a ako ho popri nosení dojčiť

Ženy sa nemusia báť volať, aj keď majú pocit, že ide o banalitu – je veľa zručností, ktoré im laktačná poradkyňa dokáže ukázať a ktoré im môžu v živote nesmierne pomôcť – napríklad, ako utíšiť plačúce bábätko v priebehu pár sekúnd. Alebo čo robiť s bábätkom, ktoré má koliku a celý večer plače.

Laktačná poradkyňa dokáže vyriešiť a pomôcť vo veľa problémových situáciách s dojčením. V druhej časti článku si prečítaš aj:

  • čo robiť a ako vie LP pomôcť, ak sa mamičkám po pôrode v nemocnici hneď ,,nerozbehne“ materské mlieko,
  • aké nesprávne postupy a rady mamičkám vraví zdravotný personál už v pôrodnici,
  • či je potrebné obmedzovať príjem vybraných potravín počas dojčenia,
  • ako vplýva dojčenie na popôrodné blues alebo popôrodnú depresiu mamičiek,
  • ako je to s dojčením u adoptívnej maminky,
  • o úspešnom príklade pomoci s dojčením z praxe,
  • ako prekonať situácie, keď vás rodina či okolie v dojčení nepodporuje. Pre pokračovanie článku klikni:

 

 

Za rozhovor ďakujem MUDr. Lucii Kantorovej z MAMILY.

Prečítaj si aj skutočný príbeh maminky o jej trápení  s dojčením.

Pozri aj ostatné užitočné články TU.


Foto: LK/Mamila, Pixabay

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.