NÁVOD: Ako správne vybrať topánky pre dojča a batoľa

Výber, najmä prvých, topánok pre dieťatko je alchýmia. Predovšetkým, ak s tým nemáš ešte skúsenosť. Je totiž niekoľko pravidiel, podľa ktorých treba vyberať.

V prípade novorodencov, ktorí nevedia ešte chodiť, túto dilemu riešiť nemusíš. Stačí vybrať ponožky, príp. papučky, ktoré v danom období splnia tepelno-izolačnú funkciu a zároveň neškrtia nožičku.

Pri dojčatách a batoľatách je to už iná káva. Dojčatá už zväčša stoja na vlastných nohách, niektoré začínajú chodiť. Keď som riešila prvé topánočky pre Emku, brázdila som internet. Chcela som ako správna matka vybrať to najlepšie. Mojim kritériom (podľa doterajších informácií z okolia) boli kožené topánočky, členkové (kvôli opore ešte slabej nožičky), najlepšie ortopedické. Avšak ako som zistila, nie všetko, čo som požadovala, bolo pre ňu to najvhodnejšie.

Aké pravidlá dodržať pri výbere topánok pre dieťa?

Realitou a zároveň dôležitou informáciou je, že u detí do 3 rokov sa chodidlo postupne vyvíja. Tieto detičky majú na spodnej strane chodidla tukový vankúšik, takže ešte nevieme úplne posúdiť, či je ich chodidlo ploché alebo nie. To sa pozná až po 3. roku ich života u ortopéda. Dovtedy treba dodržiavať  niekoľko pravidiel a odporúčaní.

PRAVIDLO č.1: Ortopedické topánky/papučky nie sú u detí do 3 rokov nevyhnutné. Mohli by vraj aj uškodiť (ortopedické topánky sa kupujú na odporúčanie ortopéda po 3. roku života dieťatka a vyrábajú sa odliatkom chodidla, ktorým je zabezpečené, že sú vyrobené presne na konkrétne chodidlo dieťatka). Preto sa v praxi u samostatne chodiaceho dieťatka odporúčajú skôr topánočky s flexibilnou, mäkšou a ohybnou podrážkou, ktoré nútia svaly chodidla správne ,,pracovať“. Vôbec však nevadí, ak z času na čas necháš bábätko chodiť aj naboso, či v tenkých ponožkách (napr. v lete po tráve v záhrade alebo na teplej nešmýkajúcej sa podlahe).

PRAVIDLO č.2: Dĺžka pravej a ľavej nohy sa môže líšiť, preto vždy odmeraj obe chodidlá (napr. postav dieťa na papier a obkresli mu chodidlá oblečené v ponožke/pančuchách, dĺžku od palca ku koncu päty odmeraj). Ak má dieťa rôzne dĺžky chodidiel, vždy kupuj topánky podľa dlhšieho/väčšieho chodidla.

PRAVIDLO č.3: Ak ideš kúpiť topánky, vždy odmeraj dĺžku chodidiel bábätka tak, že ho postavíš na nohy. Musí mať chodidlá vyrovnané na dlážke (natiahnuté musia byť aj prsty, niekedy majú deti tendenciu ich krčiť). V obchodoch s topánkami sú k dispozícii aj špeciálne formy na meranie dĺžky. Vypýtaj si ich a odmeraj bábätku chodidlo priamo tam. Nikdy nestláčaj dieťatku vpredu prsty alebo nedávaj vzadu do topánky prst, aby si zistila, či sú mu topánočky na dĺžku dobré. Opäť hrozí krčenie prstov a nesprávne odhadnutie dĺžky topánky.

PRAVIDLO č.4: K odmeranej dĺžke chodidla bábätka vždy pripočítaj ideálne 1-1,2 cm. Výsledné číslo bude dĺžkou vnútornej stielky topánky/papučky. Ak si teda namerala 12 cm dlhé chodidlo bábätka, kúpiš mu topánky s vnútornou dĺžkou ideálne 13,2 cm.  Navyše mu zmeraj aj šírku nožičky a porovnaj so šírkou topánočky. Tak ho topánky nebudú tlačiť a nebude sa mu deformovať nožička či prsty. Všeobecne sa odporúča mať minimálne 0,5 cm rezervu a ešte 0,5 cm na došľap pri chodení. Preto sa pripočítava 1 – 1,2 cm k dĺžke chodidla bábätka.

Podľa typu topánok a ročného obdobia sa taktiež odporúča pripočítavať rezervu nasledovne:

  • domáca obuv ………………………..0,7 – 0,9 cm
  • jarná a jesenná obuv …………………1 – 1,2 cm
  • letná obuv ………………………………….1,2 cm
  • zimná obuv …………………………..1,2 – 1,5 cm

PRAVIDLO č.5: Každá značka obuvi má svoje veľkostné tabuľky topánok. Vždy si preto pozri ich tabuľky s veľkosťami a im zodpovedajúce dĺžky vnútorných stielok topánok. Pretože značka XY môže mať napr. veľkosť 23 s dĺžkou stielky 14 cm a iná s dĺžkou 14,5 cm.

PRAVIDLO č.6: Ideálne je, keď dieťatko môže topánky vyskúšať priamo na svojej nohe a chvíľu si v nich aj pochodiť. Uvidíš tak, či v nich nezakopáva, či ho netlačia (na dĺžku či šírku).

PRAVIDLO č.7: Kontroluj každé 2 mesiace, či topánka tvoje dieťatko už netlačí. Deťom do 2. roku vraj rastie nožička rýchlosťou až 0,5 cm za 2 mesiace, vo veku 2-3 roky o 0,5 cm za každé cca. 3 mesiace, potom zhruba pol cm za rok. Každé dieťa má však inak dlhé chodidlo a inak rýchlo sa mu vyvíja, preto sa nesnaž odhadnúť podľa ostatných detí, akú dĺžku chodidla bude mať napr. o pol roka či o rok.

PRAVIDLO č.8: Ak sa dieťa učí chodiť a nemá ešte spevnené svaly chodidla, je vhodné mu vybrať topánky, ktoré mu poskytnú oporu v oblasti členku. Tým budú topánky vyššie a spevnia mu ešte krehkú nohu, ktorá sa mu ľahko môže vyvrtnúť.

Verím, že ti návod uľahčí nákup topánočiek. Už len hor sa na to 😉 .

                                                                                         Pozri aj ostatné užitočné články o zdraví TU.

.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.