Nedvíhaj a neťahaj dieťatko za rúčky! Hrozí úraz

Malé detičky sú veľmi aktívne. Akonáhle začnú chodiť, chcú sa hrať a jašiť. Veľakrát máme tendenciu chytiť dieťatko za ruky, zavesiť ho za ne a točiť či ťahať. Len tak pri hre, tanci a podobných činnostiach.  Nikdy to však nerob! Hrozí mu úraz.

Náhodne som o tomto jave, resp. úraze čítala na webe. Takže som o ňom vedela dopredu a dávala som si na neho pozor. Avšak osobne som sa s ním stretla až neskôr. Keď sa takýto úraz stal kamarátkinmu 1,5 ročnému synovi. Maličký zrazu po hre prestal hýbať ručičkou. Ovisla mu. Keďže nevedela, čo sa mu stalo, cez noc pozorovala, či sa stav nedá do poriadku. Nedal sa. Malý bol nervózny, umrnčaný (verím, že ho ručička musela veľmi bolieť). Ráno utekali na pohotovosť. Tam už bolo doktorovi všetko jasné.

Pri ťahaní, trhnutí, kývaní či dvíhaní dieťaťa do 5 rokov za jeho ruky sa totiž môže ľahko stať, že sa mu poškodí väzivo v lakti (okrem iných ešte vážnejších poranení) a vyvrtne sa mu lakťový kĺb z jamky.  Je to veľmi bolestivé, ruka zvykne opuchnúť a tiež znehybnieť. Zabudni preto na kolotoč, dvíhanie tvojej ratolesti do výšky za ruky či iné nebezpečné pohyby s jeho rukami. Dvíhaj ho iba úchopom popod podpazušie! Detičky do 5 rokov sú stále vo vývoji, a teda majú veľmi krehké telo. Môže sa im ľahko stať úraz.

Nezabudni na moju radu a upozorni na ňu aj blízkych. Vyhneš sa prípadným nepríjemnostiam.

                                                                                                          Čítaj viac článkov z kategórie TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.